Edebi Şahsiyetler

Erol Günaydın Kimdir, Hayatı, Filmleri, Dizileri, Hakkında Bilgi

GÜNAYDIN, Erol (1933 – 15 Ekim 2012)

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, senaryo yazarı. Yumuşak oyun üslubuyla özellikle komedilerdeki rollerde başarı kazanmıştır.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Tiyatroya 1955’te Cep Tiyatrosu’nda Papaz Kaçtı oyunuyla başladı. O günden sonra çeşitli özel tiyatrolarda çalıştı ve pek çok oyunda rol aldı.

1956’da Ankara Devlet Tiyatrosu’na girdi. Burada kaldığı bir yıl içinde, Nuh ve Kleopatra’nın Mezarı oyunlarında oynadı. 1957’de Teyzesi oyununda Dormen Tiyatrosu’na katıldı. 1969’da Oliver oyunundaki başarısıyla İlhan İskender Ödülü’nü aldı. Bu arada konuk oyuncu olarak Kenterler ve Gülriz Sururi-Engin Cezzar topluluklarında oynadı.

Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra çeşitli filmlerde de rol aldı ve senaryo yazarlığı yaptı. 1966 ’da Güzel Bir Gün için filmiyle Antalya Film Şenliği’nde En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Oyuncu ödüllerini kazandı.

1970-1972 arasında, besteci Cemal Reşit Rey’le birlikte yaptığı müzikli oyun çalışmaları ilgi gördü. Bunların ilki olan Yaygara 70, 1970’te sergilendi. Bunu, 1971’de Uyy Balon Dünya ve 1972’de İstanbul Masalı izledi. Kadrosunda bulunduğu Dormen Tiyatrosu’nun 1972’de kapanmasından sonra yine çeşitli özel tiyatrolarda çalışmalarını sürdürdü. Bu yıllarda geleneksel Türk tiyatrosuna yöneldi ve meddah çalışmalarına başladı. Bu alanda da kısa sürede başarı kazandı, meddah gösterileri ilgi gördü. Yine bu dönemde çok kanallı dönemde TV programlarında göründü, dizilerde rol aldı. Pek çok TV filminde, özellikle de sevilen çizgi filmlerde seslendirme yaptı.

15 Ekim 2012 tarihinde İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. 17 Ekim 2012 tarihinde Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

İlgili Makaleler