Edebi Şahsiyetler

Eric Rohmer Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

ROHMER, Eric (1920 – 11 Ocak 2010, Paris) Fransız sinema yönetmeni. 1960’lardan sonra sürekli yenilik aradığı filmleriyle ülkesinin en önemli sinemacılarından biri olmuştur.

4 Nisan 1920’de Nancy’de doğdu. Asıl adıJean-Marie Maurice Scherer’dir. 1950’lerin başlarında kısa filmler yaptı ve yazdığı film eleştirileriyle dikkati çekti. J.L.Go-dard ve J.Rivette ile birlikte kısa ömürlü bir dergi olan La Gazetta du Cinema’yı çıkardı. 1952’de çektiği ilk uzun konulu filmi Lespetits filles modeles’ı (“Küçük Manken Kızlar”) tamamlayamadı. 1957’den 1963’e değin Yeni Dalga akımının görüşlerini yansıtan Cahiers du Ci-nema dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1959’da çektiği ve ancak üç yıl sonra gösterime çıkabilen ikinci uzun filmi Le signe dulion (“Aslan Burcu”)fazla ilgi görmedi.

1960’larda 16.mm’lik kısa filmi La boulangere de Monceau (“Monceau Fırıncısı”) ve konulu filmi La carrere de Suzanne (“Suzanne’ın Mesleği”) ile Ahlaksal Öyküler adını verdiği altı filmlik bir diziye başladı. Bu dizinin filmlerinden 1969 tarihli Ma nuit chez Maud (“Maud’un Evindeki Gecem”) ile uluslararası üne kavuştu. 1964’ten sonra Fransız televizyonu için de filmler yaptı. 1981’deki La femme de l’aviateur (“Havacının Karısı”) ile geniş ilgi gören ve beğenilen yeni bir diziye başladı.

Rohmer’in yapıtları bol diyaloglu, ince ayrıntılar içeren, entelektüel nitelikli filmlerdir. Ahlaksal Öyk üler dizisindeki filmleri benzer bir tema üzerine çeşitlemelerdir ve ortak bir yapı gösterirler. Rohmer bunlarda kahramanlarının bilinç ve mantığını, iradeleri dışında gelişen olaylarla karşı karşıya getirmiş, bu koşullarda onların söyledikleriyle yaptıkları arasındaki tutarsızlığı incelemiştir. Genellikle ünlü görüntü yönetmeni Nestor Al-mendros ile çalışmış, düz, tutumlu ve akıcı anlatımıyla filmlerinin ruhsal atmosferini derinlemesine öne çıkartan bir üslup geliştirmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Lespetitesfilles modeles, 1952, (“Küçük Manken Kızlar”); Le signe du lion, 1959, (“Aslan Burcu”); La boulangere de Monceau, 1962, (“Monceau Fırıncısı”); La carriere de Suzanne, 1963, (“Suzanne’ın Mesleği”); Ma nuit chez Maud, 1969, (“Maud’nun Evindeki Gecem”); L ‘amour P’apres midi, 1972,(“Öğleden Sonra Aşk”); La fem-me de l’aviateur, 1981, (“Havacının Karısı”); Le baeu mari-age, 1982, (“Güzel Bir Evlilik”); Pauline a la plage, 1983, (“Pauline Plajda”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler