Edebi Şahsiyetler

Emily Bronte Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRONTE, Emily Jane (1818-1848)

İngiliz şair ve romancı. Döneminin yazın kurallarını zorlayan duyarlığıyla özgünlük kazanmış bir yazardır.

Thornton’da doğdu. 1824’te kızkardeşleri Maria, Elizabeth ve Charlotte ile birlikte Cowan Bridge’de rahip kızları için açılmış olan özel okula gitti. 1830’lu yıllarda öğretmenlik yaptı, 1842’de Charlotte ile birlikte Brüksel’e gitti. 1846’da Charlotte ve Anne ile birlikte bir şiir kitabı yayımladı. İlk ve tek romanı olan Wuthering Heights (Uğultulu Tepeler) 1847’de yayımlandı. Küçük kızkardeşi Anne’ın Agnes Grey adlı romanı da Uğultulu Tepeler ile birlikte basıldı. 1848’de Anne’m ikinci romanı olan The Tenant of Wildfell Hail (“Wildfell Hall’un Kiracısı”) yayımlandığı sırada veremden öldü.

Uğultulu Tepeler Emily Bronte’nin tek romanı olmasına karşın, kızkardeşlerinin romanlarından farklı bir anlatımsal derinlik taşır. Emily de Charlotte ve Anne gibi yaşamının büyük bölümünün geçtiği Yorkshire kırlarının kapalı ve boğucu havasını yansıtır. Ama Uğultulu Tepeler ele aldığı kişiliklerin karmaşıklığını yansıtması açısından günümüzde de önem taşıyan bir yapıttır. Zaman zaman gerçekçi roman dilini feda ederek kişilerin iç dünyasının anlatımını zenginleştirmeye çalışmıştır. Bu özelliği ile 19. yy romanında önemli bir yeri vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: Poems, by Currer, Ellis and Acton Bell (Chorlette ve Anne Bronte ile), 1846, (“Currer, Ellis ve Acton Bell’den Şiirler”). Roman: Wuthering Heights, 1847, (Uğultulu Tepeler).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler