Edebi Şahsiyetler

Edward Lee Thorndike Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

THORNDIKE, Edward Lee (1874-1949)

ABD’li psikolog ve eğitimbilimci. Öğrenme kuramı ve eğitim psikolojisi alanındaki görüşleriyle ülkesinde eğitim kurumlarının biçimlendirilmesinde etkili olmuştur.

31 Ağustos 1874’te Massachusets Eyaleti’nde Williamsburg’da doğdu, 9 Ağustos 1949’da New York Eyaleti’nde Montrose’da öldü. Bir papazın oğluydu. 1891’de girdiği Wesleyan Üniversitesi’nde dilbilim öğrenimi gördü. Bu sırada okuduğu William James’in The Principles of Psychology (“Psikolojinin İlkeleri”) adlı kitabından derin bir biçimde etkilenerek, üniversiteyi bitirdiği 1895’te Harvard Üniversitesi’ne girip William James’in yanında psikoloji dalında uzmanlık çalışmalarına başladı. Orada geçirdiği iki yıl boyunca hayvanlar üzerinde, öğrenmeye ilişkin çok sayıda deney gerçekleştirdi. Bir kafese kapatılan kedilerin bir ödül söz konusu olduğunda deneme yanılma yoluyla oradan kaçmayı öğrendiklerini ortaya koyduğu teziyle, 1897’de Columbia Üniversitesi’ nden doktora derecesini elde etti. 1898’de Animal Intelligence (“Hayvan Zekâsı”) adıyla kitap olarak yayımladığı tezi deneysel yöntem, karşılaştırmalı hayvan psikolojisi ve öğrenme kuramı üzerine klasik bir yapıt durumuna geldi.

1899’da, yıllar boyunca yüzlerce öğretmeni yetiştireceği Columbia Üniversitesi Teachers College’da psikoloji okutmanlığına başlayan Thorndike, 1904’te eğitim psikolojisi profesörü oldu. 1917-1918 yıllarında ABD ordusunun Personel Sınıflandırma Komitesi’ nde görev aldı ve askeri personelin zihinsel yetilerini ölçmek için çalışmalar yaptı. 1921’de Teachers Colle-ge’a bağlı Eğitim Araştırmaları Enstitüsü’nün müdürlüğüne getirildi. Psikolojiyi matematik, cebir, okuma, yazma, yabancı dil öğretme ve öğrenme alanlarına ilk uygulayanlardan olan Thorndike, okulların daha etkili öğretim yapmaları için ne yapılması gerektiği tartışmalarına katıldı ve görüşleri yaygın bir kabul gördü. 1940’ta emekliye ayrılmasına karşın ölümüne değin bilimsel çalışmalarını sürdürdü. Yaşamı boyunca çeşitli ABD ve Avrupa üniversitelerinden ve bilim demeklerinden onursal unvanlar alan Thorndike, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesiydi.

İlgili Makaleler