Bilim ve Yaşam

Dünyanın En Büyük 10 Bilim Projesi (Bilim ve Teknoloji)

Teknoloji ilerledikçe, bilim adamları da yeni ve şahane aletler, cihazlar geliştirmeye devam ediyorlar. Bu yeniliklere her gün bir yenisini ekleyen bilim adamları için gelecek bakalım neler getirecek?Popular Science dergisi, dünyanın en büyük sualtı gözlem evinden nihai mikroskoba kadar, Jüpiter´e intihar dalışından Uluslar arası Uzay İstasyonu´na bugüne kadar geliştirilen 10 efsanevi projeyi bir araya getirdi.

Earthscope: Bilim adamları, yeni geliştirilen uzaktan algılama teknolojisinin yardımıyla, Batı Amerika bölgesinde yaptıkları araştırmada, kuvartz kristal çökeltilerinin, Amerika´nın Kaliforniya, Idaho, Nevada ve Utah eyaletlerindeki dağların ve fay hatlarının oluştuğu bölgelerde sıklıkla bulunduğunu ortaya koydu. Bölgedeki ısı ve kütle çekimini Earthscope teknolojisinin kullanıldığı hareket ettirebilir sismik araçlarla inceleyen araştırmacılar, tekrarlayarak yaptıkları testlerle jeolojik olaylarla kuvartz çökeltileri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardılar. Yeryüzü hareketlerini, kayaların özellikleriyle ilişkilendiren araştırmacılar, kum taşının başkalaşmış hali olan kuvartzın, içinde barındırdığı suyu, basınç altında ısıtıldığında, nasıl dışarıya bırakarak taşların kaymasına ve dökülmesine yol açtığını gösterdi. Araştırmacılar depremlerin meydana gelmesinin ve kıtaların, kıtasal tabaka hareketleri veya kıtasal kayma adı verilen şekilde hareketinin, kuvartz çökeltilerinin bu özelliğiyle açıklanabileceğini belirttiler.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı: İsviçre´deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı´nda bilim dünyasında çığır açacak deney 2010 yılında başarıyla gerçekleştirildi. Bu deney 2008´de çalıştırılmasından kısa süre sonra arızalanmıştı. Cenevre´de, İsviçre-Fransa sınırında bulunan, 27 kilometrelik oval tünelde yapılan deneyde, proton hüzmeleri, her iki yöne doğru harekete geçirilerek hızlandırıldı ve çarpıştırıldı. 7 trilyon elektron voltluk (TeV) bir enerjiyle, ışık hızına yakın bir hızda gerçekleşen çarpışmanın ardından 18 ila 24 aylık inceleme süresi başladı. Sistemin çalıştırılması esnasında 60 ülkeden 10 bin araştırmacı, mühendis ve öğrenci katkıda bulunurken, sistem için her yıl 1 milyar dolar bir ödenek ayrılıyor.

Spallation Nötron Kaynağı: Hızlandırıcı tabanlı nötron kaynağıdır. Her ay Tennessee´deki Spallation Nötron Kaynağı´nın ısınmaması için elektrikli bir şebekeden 25-28 megavat arasında güç çekiyor ve 8,5 milyon varil su kullanıyor. Operasyon süresince, buradaki parçacık hızlandırıcı çarpma başına 2 katrilyon parçalanmış nötronu hedef odacığa gönderiyor. Bilim adamları, bu atomik ölçekli filmleri pilleri gözlemlemek için kullanıyorlar. Çalışmanın daha iyi pillerin üretilmesinde faydalı olacağı belirtiliyor. Ayrıca, bilim adamları protein yapısının incelenmesinde de bu sistemi kullanacak.

uluslararasi uzay stasyonu.png 73 151 Uluslararası Uzay İstasyonu: İstasyonun görevine devam etmesi için her yıl 2 milyar dolar harcanıyor ve binlerce işçi çalışıyor. Bugüne kadar 11 ülkeden 201 kişi ve 7 uzay turisti istasyonu ziyaret etti. Yaklaşık bir 10 yıl daha yörüngede kalması planlanıyor. Burada yapılan araştırmalarda, salmonella bakterisinin uzayda daha öldürücü olduğu belirlendi. Bu keşif ve değişikliğe yol açan genlerin keşfi salmonella ve hastane virüsü (MRSA) ile mücadele etmek için ilk aşıların geliştirilmesini destekliyor.

İlgili Makaleler