Nedir ?

Değer Nedir? Değer Anlamı ve Hakkında Bilgi

Sözlüklerde geçen anlamı : “değer” ne demek?1. Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü, bir şeyin değdiği karşılık, kıymet; üstün, yararlı nitelikleri olan kimse.

2. Bir şeyin parayla ölçülebilen karşılığı, eder, paha; yaşama yön veren düzenleyiciler. 3. Yüksek ve yararlı nitelik; kişinin isteyen, gereksinme duyan bir varlık olarak nesneyle bağlantısında beliren şey Değer

kelimenin ingilizcesi: adj. worth, worthy, worthy of, worthwhile n. worth, value, price, worthiness, valuation, rate, amount, costliness, currency, dearness, merit, preciousness v. touch, kiss, touch lightly, brush; bear, merit, worth, be worthy of, pay off, pay Benzer bağlantılar değer analizi, değer artırma, değerbilir, değerbilmez, değer düşürme, değer düşürümü, değer kuramı, değer yargısı, değerler dizisi Değer ne demek? (Ticari terimler kategorisi) (Value) Değer kavramı İktisatta normal olarak mübadele değerini ifade eder. Bir malın mübadele veya değişim değeri, ondan bir birim elde etmek için gerekli diğer bir mal veya para miktarı ile ölçülür. Para ile ölçüm durumunda söz konusu olan,malın piyasa fiyatıdır. Bu şekliyle değer iki faktöre bağlıdır : Malm arzu edilebilirliği ve kıtlık derecesi. Bunlar da İktisat’ın iki temel kavramı olan talep ve arzı ifade eder. Bu anlamda Değer Teorisi ile aynıdır ve mallar arasındaki ya da mallarla para arasındaki denge değişim oranına dayanır. Eğer bir mal arzu ediliyorsa onun bir değeri vardır. Fakat mal bollaştıkça arzu edilirlik durumu da azalacağı için değer aynı zamanda kıtlık derecesine bağlıdır. Dolayısıyla mübadele değerine sahip olabilmesi için malın hem arzu edilir, hem de kıt olması gerekir. Kimse tarafından arzu edilir olmayan veya aşırı derecede bol miktarda olan mal ve hizmetler için bir ödeme yapılmaz, bunların mübadele değeri sıfırdır.

İlgili Makaleler