Edebi Şahsiyetler

David Garrick Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GARRICK, David (1717-1779)

İngiliz tiyatro oyuncusu, yönetmen ve oyun yazarı. Sahne düzenine getirdiği yeniliklerle çağdaş tiyatronun gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.

19 Şubat 1717’de Hereford’da doğdu, 20 Ocak 1779’da Londra’da öldü. Öğrenimine 1736’da gittiği Lichtfield’te başladı. Ertesi yıl Londra’ya giderek hukuk okudu. Ancak bir süre sonra babası ölünce öğrenimini yarım bırakıp ticarete atıldi; 1740’ta Drury Lane Tiyatrosu’nun yönetmeni Charles Fleetwood’la tanıştı ve aynı yıl bu tiyatroda sahneye çıktı. Kısa zamanda birçok rolde oynadı ve başarılı oldu. 1741’de oynadığı III. Richard ile büyük üne kavuştu. O güne değin tiyatroda egemen olan abartılı Fransız üslubu yerine, daha doğal bir üslup getirdi. Özellikle Hamlet, Macbeth ve Kral Lear gibi trajik oyunlara uyguladığı doğal yorumla dikkati çekti ve dönemin en iyi Shakespeare yorumcusu olarak anılır oldu. Dramatik ve trajik roller dışında komedilerde de başarı sağladı. 1747’de Drury Lane Tiyatrosu’nun yönetmeni oldu. Kısa zamanda, klasik sahne düzenine önemli değişiklikler getirdi. O güne değin sahnenin arkasındaki balkonda yer alan orkestrayı sahnenin önüne yerleştirdi. Işığı yerden ve yanlardan vurdurarak kullandı. O güne değin çok yaygın olan ve geç gelip erken giden seyircilerden daha az para alınması uygulamasını kaldırdı. Bu yenilikçi uygulamaların yanı sıra, üstünde yeterince durulmamış bazı Shakespeare oyunlarını yeniden tiyatroya uyarladı, çeşitli sahneleme güçlükleri bulunan bazı oyunları da yeniden düzenleyerek sahneledi. Böylece Drury Lane Tiyatrosu’nu dönemin en başarılı ve öncü tiyatrosu durumuna getirdi.

1750’den sonra yazdığı oyunların pek çoğu Drury Lane Tiyatrosu’nda sahnelendi, ama belirli oyuncular için yazılıp, belirli izleyici kesimlerini hedef aldıkları için kalıcı olamadılar.

•    YAPITLAR (başlıca): Yazdığı Oyunlar: Miss in her Teens, 1747, (“On Dokuzunda Bir Genç Kız”); The Clandestine Marriage (G. Golman ile) 1766, (“Gizli Evlilik”); High Life Above Stairs, 1775, (“Yüksek Sosyeteye Çıkan Merdiven”). Rol Aldığı Oyunlar: III. Richard, 1741; Hamlet; Macbeth; Kral Lear; The Rehearsal, (“Prova”); The Alcehemist, (“Simyacı”); Much Ado About Nothing, (Kuru Gürültü).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler