Kimdir

Chinua Achebe kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Chinua Achebe kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1930) Nijeryalı yazar. Ülkesinde çağdaş ro­man anlayışının öncüsü olmuştur. Doğu Nijerya’da, Ogidi’de doğdu. Ülkesindeki iki yüzü aşkın etnik grubun en büyüklerinden olan Ibo boyundandır. 1954’te ingilizce eğitim yapan Ibadan Üniversitesi’nı bitirdi. Nijerya Radyo Yayın Kurumu’nda çalıştı. 1967’de daha sonra iç savaşta ölen Christopher Okigbo ile bir yayınevi kurdu. 1969’da iki yazar arkadaşı ile birlikte uzun bir Amerika gezisi yaptı, üniversitelerde konferanslar verdi. Halen Nijerya Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görevlidir.

1959’da ilk romanı Things Fail Apart’ı yayımla­dığında, Nijerya roman ve öykü edebiyatı, fantastik halk masallarından ve kent yaşamını konu alan hafif öykülerden ileri geçmiyordu. Bu romanı beyazların gelişiyle kabile yaşamında ortaya çıkan değişiklik ve çatışmaları konu alıyordu, ikinci Romanı No Longer at Ease’de. (1960) yabancılar tarafından eğitilmiş bir idealistin sömürge yönetiminin son günlerinde, çevre­siyle çatışması işlenmişti. Arrow of God (1964) (“Tanrının Oku”) geleneksel yapıların yetersizliğini sezen ve değişime yönelen bir köy büyücüsünün çaresizliğini anlatır. İlk romanlarının tümünde kül­türler arası çatışmaları ele alan Achebe, 1966’da yayımladığı A Man of the People (“Halk Adamı”) adlı romanında bağımsızlık sonrasında görülen politik yolsuzlukları eleştirdi.

Ülkesi edebiyatına derinlikli toplumsal ve psiko­lojik çözümlemeler getiren romanlarla katkıda bulunmuştur. Günümüz Afrika’sının önde gelen yazarla­rından sayılmaktadır.

YAPITLAR:

Roman:

Şiir:

Bevoare Soul Brother, 1971.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansklopedisi, 2. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler