Edebi Şahsiyetler

Chic Young Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

YOUNG, Chic (1901-1973)

ABD’li çizgi romancı. En başarılı çizgi romanlardan biri olan Fatoş’un yaratıcısıdır.

9 Ocak 1901’de Chicago’da doğdu, 14 Mart 1973’te Florida’da, St.Petersburg’da öldü. Asıl adı Murat Young’dır. Ressam olan annesi çocuklarını sanatçı olmaya özendirmişti, ağabeyi Lyman Young da (1893) çizgi romancıydı. Murat, Chicago, New York ve Cleveland’de sanat eğitimi gördü. 1920’de çizgi romancılığa yöneldi. 1924’te çizgi roman dağıtımı yapan bir şirketle çalışmaya başladı. 1925’ten sonra yapıtlarında Chic takma adını kullandı. 1930’da Blondie (Fatoş) tipini yarattı, 1933’ten sonra onun ve ailesinin çevresinde gelişen öyküleri çizgi roman dizisi olarak sürdürdü ve dünya çapında bir üne kavuştu. 1948’de ABD’de her yıl en başarılı çizgi romancıya verilen Reuben Ödülü’nü kazandı.

Young konusunu orta sınıftan insanların günlük yaşamından alan bir çizgi roman geliştirmiştir. Fatoş, tek amacı zengin bir koca bulmak olan güzel bir kızdır. Bir süre sonra kendisine kur yapan Dagwood (Basri) ile evlenir, ama milyoner olan kayınpederi bu evliliğe karşıdır ve onları mirasından mahrum eder. Bu durum birbirini seven iki genci yıldırmaz,Basri bir işe girer, Fatoş da kaderine razı olup orta halli bir ev kadını yaşamını benimser. 1934’te bir oğulları, 194l’de de bir kızları olur. Young gülmecesini bu aile ile komşuları, komşu çocukları, köpekleri, Basri’nin patronuyla karısı, mahallenin postacısı, seyyar satıcılar arasında doğan küçük çelişkiler üstüne kurar, olaylar da genellikle Fatoş’un istekleri doğrultusunda tatlıya bağlanır. Fatoş dizisi büyük bir okuyucu kitlesinin kendisiyle özdeşleştirebileceği tipleriyle ve iyimser, gülümsetici yaklaşımıyla büyük bir popülerliğe ulaşmış, yayımlandığı gazete sayısına göre dünyanın en çok diline çevrilip okunan çizgi roman olmuştur. Konularının yanı sıra fazla abartmadan karikatürleştiren, rahat izlenebilen çizimlerinin de bunda önemli bir katkısı vardır.

Young’ın başka çizgi roman denemeleri de olmuştur. Bunlardan biri yaşlı bir çifti konu alan Colorıel Potterby and the Duchess’dir (“Albay Pot-terby ve Düşes”). Yazılı anlatımı hiç kullanmayan bu çizgi romana hem daha çok karikatürleştirilmiş sivri tipler, hem de daha soyut bir gülmece egemendir. Pek çok taklidi yapılmış olan Fatoş ise tiyatroya, radyo ve televizyon dizilerine uyarlanmış, 1938-1951 arasında baş kişilerini Penny Singleton ve Arthur Lake’in canlandırdığı yirmi sekiz filme esin kaynağı olmuştur. Paul Fung Jr.’un çizdiği bir Fatoş çizgi roman dergisi vardır. Chic Young’un ölümünden sonra dizi, biri kendi oğlu olan Dean Young, öteki de çizgi romancı Alex Raymond’un kardeşi olan Jim Raymond adlı iki yardımcısı tarafından sürdürülmüştür. Kitap, dergi, özel albüm biçiminde de yayımlanan Fatoş Türkiye’ de 1948’den beri günlük olarak, zaman zaman da dergi ve dizi albüm biçiminde çıkmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler