Edebi Şahsiyetler

Charles Addams Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ADDAMS, Chas (1912 – 29 Eylül 1988)

ABD’li karikatürcü. Kara mizahın ustalarındandır.

Asıl adı Charles Samuel Addams’tır. 7 Ocak 1912’de New Jersey Eyaleti’nde, Westfield’de doğdu. Daha on iki yaşındayken çizgiyle uğraşıyor, çalışmalarını çeşitli yarışmalara gönderiyordu. Philadelphia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ve New York Grand Central School of Art’ta birer yıl okudu.

1932-1934 yılları arasında grafiker olarak çalıştıktan sonra, yaşamını serbest karikatürcü olarak sürdürdü. 1933’te New Yorker dergisine satmayı başardığı ilk yapıtından sonra, çizgileri bu dergide ve başka dergilerde sürekli olarak yer aldı. Karikatür albümleri yayımladı. Ayrıca, yarattığı karakterleri temel alan bir dizi televizyon filmi de yapıldı.

Karikatürleriyle 1940’larda büyük ilgi toplayan Addams, önceleri cinselliği, büro yaşamını, aile içi ilişkileri işliyordu. Daha sonra kara mizaha yöneldi. Bu türdeki çalışmaları dehşet verici ayrıntılarla bezenmiş görüntüler yoluyla, günlük yaşamın çarpıcı eleştirileri halini aldı. Cadılar, vampirler, akbabalar, benzeri fantastik tipler yaratarak Amerikan toplumunun malarını incelemekle, görüşlerini öğrenmekle girdi. Aristoteles ve Platon’un o dönemde bilinen yazılarını yorumlayan Arap bilginleri akıl ilkelerine dayanan ve genellikle Aristoteles mantığından kaynaklanan bir yöntemi benimsemişlerdi. Felsefe ve tanrıbilim sorunlarının yorumlarında uygulanan bu yöntemi benimseyen Adelhard, gelenekçi İngiliz tanrıbilimciliğine karşı çıktı. Tanrıbilim sorunlarının akılcı bir yöntemle çözümlenmesi gereğini ileri sürdü. Felsefe ile tanrıbilim sorunlarının belli bir “neden” kavramı üzerinde yoğunlaştığı görüşünü savundu.

Ona göre bütün varlık türleri ve bilinen nesnelerin oluşumunda, genel geçerlik taşıyan, belli bir neden vardır. Tanrı’nın yaratıcı gücü de bu “neden”le bağlantılıdır. Tanrısal gücün belli bir “neden”e dayanması bir eksiklik değildir. Varlık kavramı altında toplanan bütün nesneleri yaratan Tanrı, belli bir “neden”e dayanmadan edemez.

Tümel kavramlar tanrısal bir anlayış gücünde önceden vardır. Yaratılış eylemi bu kavramlara göredir ve onlardan sonradır. Bireysel anlayış gücü bu kavramların varlığını, öncelliğini, düşünerek kavrayabilir. Algılama, bu tanrısal kavramların sınırlarını aşamaz.

İlgili Makaleler