Edebi Şahsiyetler

Carson McCullers Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

McCULLERS, Carson (1917-1967)

ABD’li yazar. Fantastik betimlemeleri yanı sıra yalın bir anlatım dili ile kaleme alınmış psikolojik incelemeleriyle ünlüdür.

19 Şubat 1917’de Georgia Eyaleti’nin Columbus kentinde doğdu, 29 Eylül 1967’de New York Eyaleti’ nin Nyack kentinde öldü. New York’ta Columbia Üniversitesi’nde ve Juilliard Müzik Okulu’nda müzik eğitimi gördü. Öğrenciliği sırasında bir yandan okul parasını kazanmak için çeşitli işlerde çalışırken, bir yandan da öyküler yazdı. İki kısa öyküsünün satın alınması, bu uğraşı meslek olarak seçmesinde etkili oldu. 1937’de J.Reeves McCullers ile evlendi. 1943’te Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi’nin ödülünü kazanan kadın sanatçılardan biri oldu.

E.Allan Poe, N. Hawthorne ve H.Melville gibi yazarlarla aynı çizgide kabul edilen McCullers, roman ve tiyatro oyunları da yazmakla birlikte öykü yazarı olarak tanınmıştır. Psikolojik incelemelerin ağır bastığı yapıtlarında çoğunlukla yalnız ve toplum dışı insanların iç dünyalarını ve yaşamla çelişkilerini konu edinmiştir. Georgia Eyaleti’nde küçük bir kasabadaki askeri kampta yaşayan kimi itilmiş ve yalnız kişilerin öyküsü olan ilk romanı The Heart is a Lonely Hunter (Yalnız Bir Avcıdır Yürek) birçok eleştirmence en üstün yapıtı kabul edilmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Öykü: The Ballad of the Sad Cafe, 1951, (Küskün Kahvenin Türküsü, 1967); The Clock Without Hands, 1952, (“Yelkovansız Saat”); Sweet as a Pickle and Clean as a Pig, 1964, (“Turşu Gibi Tatlı ve Domuz Gibi Temiz”). Roman: The Heart is a Lonely Hunter, 1940, (Yalnız Bir Avcıdır Yürek, 1973); The Member of the Wedding, 1946, (“Nikâh Şahidi”). Öyun: Reflections in a Golden Eye, 1941, (“Altın Gözdeki Yansımalar”); The Square Root of Wonderful, 1958, (“Harikanın Kare Kökü”); The Ballad of the Sad Cafe, 1963, (“Küskün Kahvenin Türküsü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler