Edebi Şahsiyetler

Canaletto Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CANALETTO (1697-1768)

İtalyan, ressam. Özellikle Venedik’i konu alan kent görüntüleriyle yeni bir resim biçimi geliştirmiştir.  

18 Ekim 1697’de Venedik’te doğdu, 20 Nisan 1768’de öldü. Asıl adı Giovanni Antonio Canal’dır,-Canaletto takma adıyla tanınır. Resim yapmayı tiyatro dekorları ile uğraşan babasından öğrendi. 1716-1718 arasında babası ile birlikte Venedik’teki San Angelo ve San Cassiano tiyatrolarında dekoratör olarak çalıştı. 1719’da Roma’ya gitti, babasıyla birlikte Alessandro Scarlatti’nin Tito Sempronio Gracco ve Turno Aricino operalarının dekorlarını yaptı. Daha sonra Venedik’e döndü, tiyatroyu bıraktı ve vedute (kent ve manzara görüntüleri) dalında uzmanlaşmış olan Gaspar van Wittel’in (Gaspare Vanvfelli) yanında resim çalıştı. 1725 dolaylarında, özellikle Venedik’i ziyaret eden Ingilizier’e sattığı resimlerle iyice ünlendi. Menecerliğini üstlenen Ingiltere’nin Venedik Konsolosu Josep Smith, resimlerinin gravürlerini yaptırtarak bir tür katalog oluşturdu. Bu kataloglar Canaletto’nun taklitçilerinin çoğalmasına yol açtı. Avusturya Savaşları nedeniyle İngiliz müşterileri ile bağlantıları kopunca Canaletto 1745’te İngiltere’ye göçtü. Birkaç Venedik gezisi dışında 1755’e değin Londra’da kaldı. Venedik’e döndükten sonra yaşlılık ve hastalık nedeniyle fazla yapıt veremedi.

Canaletto’nun vedute’leri alabildiğine özgür bir fırça işçiliği, dramatik bir ışık düzeni, zaman zaman izlenimci boyutlara varan bir renk anlayışıyla belirgindir. Resimlerinde yapıları, bütün öğelerini en ince ayrıntılarına dek ince ince işler. Vedute’lerindeki küçük boyutlu figürleri güncel giysileri içinde büyük bir netlikle belirtir. Müşterilerini memnun etmek için caprıcci’lennde (gerçek görüntüleri hayali bir mekân içinde işleyen resim türü) herhangi ünlü bir heykeli gerçekte bulunduğu yerden başka bir yere yerleştirmekten çekinmez.

Canaletto İngiltere’de bulunduğu sırada üslubu soğuk renklere ve tonlara dayanan bir değişim geçirmiştir. Venedik’e döndükten sonra da eski gücünü yitirmiş, giderek mekanikleşip katılaşmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler