Tarihi Eserler

Burdur Arkeoloji Müzesi Tarihi, Nerededir,

Kütüphane binası ile aynı mimari görünümü taşıyan kompleks bir müzeye kavuşmuş bulunmaktadır. Burdur ilinin içinde yer aldığı Pisidya coğrafyasında, bugüne kadar yeterli sayılabilecek sayıda arkeolojik kazı ve araştırma gerçekleştirilmediği için, bölgenin çok zengin arkeolojik potansiyeline tam olarak gün ışığına çıkmış sayılamamaktadır. Özelikle tarih öncesi (Prehistorya) çağlara ait Yeşilova Ilçesi, Paleotik (Taş Çağı) döneme ait mağara resimlerinin bulunduğu Beşkuyu Köyü, yörede erken kazıların yapıldığı yerleşim alanları arasında bulunmaktadır.

1957 – 1960 yılları arasında dört sezon Burdur ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu çıkarılan eski eserler, Bulguroğlu (Prikulzade) Medresesi’nin ayakta kalan tek yapısı olan kütüphane binasında toplanarak koruma altına alınmış ve böylece müzenin ilk çekirdeği oluşturulmuş ve sonucunda Burdur Müzesi 1963 yılında resmen kurulmuş oldu.. Burdur Müzesi’nin teşhir salonlarının açılışı ise 12 Haziran 1969 yılında gerçekleştirilmiştir.

Bugün 60 bine varan eser sayısıyla Burdur Müzesi, ülkemizin ilk 10 – 15 müzesi arasında bulunmaktadır. Eski eserler bakımından oldukça zengin olan müze, yerleşim bakımından yetersiz durumda iken, 2001 yılında temeli atılan yeni ek teşhir salonları, idare binası ve konferans salonuyla bugün aynı alanda yer alan Pirkulzade Kütüphane binası ile aynı mimari görünümü taşıyan kompleks bir müzeye kavuşmuş bulunmaktadır.

Adres Özgür Mahallesi Halk Pazarı Caddesi No: 3 BURDUR

Telefon 0248 233 10 42 / Faks     0248 233 87 63

E-Posta burdurmuzesi@kultur.gov.tr

İlgili Makaleler