Tarih

Bozkurt Lotus Davası Nedir, Tarafları, Sonucu

Bozkurt – Lotus Davası. 2 Ağustos 1926’da Ege’de Midilli açıklarında, Bozkurt adlı Türk vapuru ile Lotus adlı Fransız posta vapurunun yaptığı kazanın, Fransa tarafından Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na taşındığı ve Mahmut Esat Bozkurt’un Türk tezini başarıyla savunduğu dava.

Olay

Bozkurt adlı Türk vapuru ile Lotus adlı Fransız posta vapuru 2 Ağustos 1926’da Ege’de Midilli adası civarında Sığrı Burnu’nun 5-6 deniz mili kuzeyinde çarpışmış, ikiye bölünerek parçalanan Bozkurt gemisi batmış ve Lotus gemisinin mürettebatının çabalarıyla kazazedelere yardım için gayret göstermiş bunlardan onunu kurtarmış gemide bulunan diğer sekiz Türk vatandaşı boğularak hayatını kaybemiştir.

Mahkeme Safhası

Fransız gemisi Lotus, İstanbul’a gelince, mağdur olanların aileleri tarafından yapılan şikayet üzerine Cumhuriyet Savcılığı, Türk ve Fransız kaptanlarını tutuklamış, Türkiye’de başlayan bu kovuşturma üzerine, Fransa bu tutumun devletler hukukuna aykırı olduğunu öne sürdü. Anlaşmazlığın çözümü için Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na başvuruldu. Fransa, açık denizlerde işlenen suçlarda, yalnız geminin bağlı olduğu devletin kovuşturma hakkı bulunduğunu savunuyor. Türkiye’nin yetkisini tanımıyordu. Adalet Divanı bunun zorunlu ve kesin bir kural olmadığını, üstelik suçun etkisi Türk gemisinde görüldüğünden Türk Hükûmeti’nin ilgilenme hakkı bulunduğunu, Fransız kaptanı hakkında kovuşturma yapmakla Türkiye’nin devletler hukukuna aykırı davranmadığını kabul etti.

Yaptığı başarılı savunmayla Türkiye’ye dâvâyı kazandıran Mahmut Esat, bu sebeple Bozkurt soyadını aldı.

İlgili Makaleler