Edebi Şahsiyetler

Baldassarre Castiglione Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CASTIGLIONE, Baldassare (1478-1529)

İtalyan yazar ve diplomat. II Cortegiano adlı yapıtı İtalyan Rönesansı’nın başyapıtları arasındadır.

6 Aralık 1478’de, İtalya’da, Mantua yakınında Casatico’da doğdu, 7 Şubat 1529’da, Toledo’da öldü. Milano’daki eğitimi sırasında ilk hümanist fikirlerini edindi. 1496-1499 yıllarında hizmetine girdiği Milano Dükü Ludovico Sforza’nın sarayında da şövalyelik sanatını öğrendi. 1499’da Mantua Dükü Francesco Gonzaga’mn, 1507’de Urbino Dükü Guidobaldo da Montefeltro’nun hizmetine girdi. 1513’e değin Urbino Sarayı’nda bulundu, Guidobaldo’nun yerini alan Francesco Maria della Rovere’ye de hizmet etti. Rovere komutasında Venedik’e karşı savaştı. 1511’de de Papa II.Julius ile Mirandola kuşatmasına katıldı. Papa’nın sarayında Raffaello ve o dönemin öbür büyük sanatçılarıyla tanışma fırsatını buldu. Raffaello’ 1516’da Castiglione’nin bir portresini yaptı.

Yaptığı hizmetlerden dolayı 1513’te Rovere tarafından Nuvilara Kontluğuna getirildi. Elçi olarak da birçok görevlerde bulundu. 1524’ten başlayarak Papalık’ın hizmetine girdi, Papa VII. Clemens’in elçisi olarak Ispanya’ya gönderildi.

Castiglione, 15.yy’ın ikinci yarısından başlayarak İtalya’da önemli bir kültür merkezi durumuna gelen Urbmo’da canlı bir kültür ortamı bulmuştu. Saray çevresini tanımış, edebiyatla ilgilenmişti. 1506 tarihli Tirsi adlı konuşma biçiminde yazılmış pastoral şiiriyle (eglog) Latince ve Italvanca şiirleri bu dönem ürünleri arasındadır.

İlgili Makaleler