Nedir ?

Atmosfer Nedir, Ne Demek, Atmosfer Basıncı Hakkında Bilgi

Atmosfer (Modern Yunanca ἀτμός (atmos), ‘buhar’ ve σφαῖρα (sphaira), ‘küre’anlamına gelir. Bir gezegeni veya başka bir cismin gövdesini çevreleyen bir katman veya bir dizi katmandır.
Atmosfer veya gaz yuvarı, herhangi bir gök cisminin etrafını saran ve gaz ile buhardan oluşan tabaka.
Dünya Atmosferi
Dünya atmosferi, azot (yaklaşık% 78), oksijen (yaklaşık% 21), argon (yaklaşık% 0.9), karbondioksit (% 0,03) ve eser miktarda diğer gazlardan oluşur. Oksijen, çoğu organizma tarafından solunum için kullanılır; nitrojen, nükleotitlerin ve amino asitlerin yapımında kullanılan amonyak üretmek için bakteri ve yıldırım ile sabitlenir; ve karbon dioksit, fotosentez için bitkiler, algler ve siyanobakteriler tarafından kullanılır. Atmosfer, güneş kaynaklı ultraviyole ışınları, güneş rüzgarı ve kozmik ışınlar yoluyla canlı organizmaları genetik hasara karşı korumaya yardımcı olur. Dünya atmosferinin mevcut bileşimi, canlı organizmaların paleoatmosferin milyarlarca yıllık biyokimyasal modifikasyonunun ürünüdür.
Yıldız atmosferi terimi bir yıldızın dış bölgesini tarif eder ve tipik olarak opak fotoferin üzerindeki kısmı içerir. Yeterince düşük sıcaklıklara sahip olan yıldızlar, bileşik molekülleri olan dış atmosferlere sahip olabilir.
Atmosferik Basınç
Belirli bir konumdaki atmosferik basınç, bu yerin üzerindeki dikey atmosfer kolonunun ağırlığı ile belirlenen bir yüzeye dik birim alandaki kuvvettir. Yeryüzünde, hava basıncı birimleri, 101.325 kPa (760 Torr veya 14.696 psi) olarak tanımlanan uluslararası kabul gören standart atmosfere (atm) dayanmaktadır. Bir barometre ile ölçülür.
Atmosferik basınç, yukarıdaki gazın azalan kütlesine bağlı olarak artan irtifa ile azalır. Bir atmosferden gelen basıncın bir e faktörüne (2.71828 … değeri olan irrasyonel bir sayı) göre azaldığı yükseklik, skala yüksekliği olarak adlandırılır ve H ile gösterilir. Üniform bir sıcaklığa sahip bir atmosfer için, ölçek yüksekliği sıcaklık ile orantılıdır ve ortalama kuru hava molekül kütlesinin ürünü ile orantısal olarak yerel yerçekimi ivmesi ile orantılıdır. Böyle bir model atmosfer için, basınç artan irtifa ile üssel olarak azalır. Bununla birlikte, atmosferler sıcaklıkta eşit değildir, bu nedenle belirli bir yükseklikteki atmosfer basıncının tahmini daha karmaşıktır.
Bileşim
Yerkürenin atmosferik gazları, diğer dalga boylarından daha fazla mavi ışık yayıyor, Dünya’ya uzaydan görüldüğünde mavi bir halo veriyor.
Bir gezegenin ilk atmosferik bileşimi, gezegen oluşumu ve ardından iç gazların kaçışı sırasında yerel güneş bulutsularının kimyası ve sıcaklığı ile ilgilidir. Orijinal atmosferler, gezegenleri oluşturmak için yoğunlaşan bir dizi aralıklı halka oluşturacak şekilde dönen bir gaz diskiyle başladı. Gezegenin atmosferi daha sonra çeşitli karmaşık faktörlerle zaman içinde değiştirildi ve sonuçta oldukça farklı sonuçlar elde edildi.