Tarihi Eserler

Atıf Efendi Kütüphanesi Nerede, Tarihi, Mimari, Hakkında Bilgi

Atıf Efendi Kütüphanesi, İstanbul Vefa’da XVIII. yüzyılda kurulan vakıf kütüphanesi.

Defterdar Atıf Mustafa Efendi, önce 1146 (1733) ve 1153’te (1740) hazırlat­tığı vakfiyelerle kütüphanenin gelir kay­naklarını temin etmiş, 1153-1154(1740-1741) yıllarında düzenlediği birkaç vak­fiye ile de kütüphanenin kuruluşunu ger­çekleştirmiştir.

Kütüphanenin personeli ve işleyişiyle ilgili Receb 1154 (Eylül 1741) tarihli vak­fiyeden öğrendiğimize göre, Atıf Efendi Kütüphanesi’nde üç hâfız-ı kütüb, bir şeyhülkurrâ, bir suyolcu, bir mücellit ve bir marangoz görevlendirilmişti. Kütüp­hanenin yanında yaptırılan evlerde otur­maları şart koşulan hâfız-ı kütüblerin haftada beş gün sabahtan akşama ka-dargörev başında bulunmaları istenmek­teydi. Hâfız-ı kütüblere, kütüphanecili­ğin dışında, kütüphanede cemaatle kıl­dırılacak namazlarda imamlık, müezzin­lik gibi ek görevler de verilmişti. Kütüp­hane vakfiyesinde günlük 12 akçe ücret alacak bir şeyhülkurrâ da tayin edildiği belirtilmekte, ancak kütüphanede düzen­li bir eğitim yapılacağını gösteren başka herhangi bir kayıt bulunmamaktadır.

Atıf Efendi Kütüphanesi’nde değerli eserlerden meydana gelen zengin bir ko­leksiyon mevcuttu. Atıf Efendi’nin ka­yınbiraderi Darphâne-i Amire Başkâtibi Hacı Ömer Efendi’nin 1119 (1707) yılın­da vakfedip ölümüne kadar Soğanağa’daki evinde saklanan kitapları da 1156’da (1743) bu evin satılması üzerine Atıf Efendi koleksiyonuna katılmıştır. Şeyhü­lislâm Veliyyüddin Efendi de 117S (1761) tarihinde bu kütüphaneye 150 eser vak­fedip hâfız-ı kütüblerinin de ücretlerine bir miktar zam yapmış, fakat daha son­ra (1182/1769] bu vakıftan vazgeçmiş ve bu kitapları Beyazıt Camii’nin sağ tara­fına bitişik olarak yaptırdığı kütüphane­sine koydurmuştur. M. Zeki Pakalın’ın ailesi tarafından 1973 yılında bağışla­nan zengin kitap koleksiyonu da bu kü­tüphanede ayrı bir bölüm olarak muha­faza edilmektedir. Bugün Atıf Efendi Kütüphanesi’nde toplam 2775 yazma eser bulunmaktadır.

Atıf Efendi Kütüphanesi’nde birçok eserin tek veya nâdir nüshalarının ya­nında önemli sayılabilecek sayıda müel­lif hattıyla yazılmış veya nleşhur âlimler tarafından istinsah edilmiş kitaplar da mevcuttur (bu tür eserlerin bir değerlen­dirmesi için bkz. Sezgin, s. 139-144).

İlgili Makaleler