Edebi Şahsiyetler

Art Tatum Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TATUM, Art (1910-1956)

ABD’li piyanist. Caz tarihinin önde gelen virtüözlerindendir.

Arthur Tatum 13 Ekim 1910’da Ohio Eyaleti’nde Toledo’da doğdu, 4 Kasım 1956’da Los Angeles’ta öldü. Gözleri doğuştan hemen hemen hiç görmüyordu. Küçük yaşta keman çalmaya başladı, on üç yaşında piyanoya geçti. Bir süre yerel radyo programlarında çaldıktan sonra 1932’de New York’a gitti. İlk plaklarını orada doldurdu. Beş yıl gibi kısa bir süre içinde adını uluslararası düzeyde duyurdu. 1943’te gitarcı Tiny Grimes ve kontrbasçı Slam Stewart ile birlikte bir üçlü kurdu ve 1955’e değin onlarla birlikte çalıştı. 1953-1954 yıllarında ünlü caz emprezaryosu Norman Granz, Tatum’a çok sayıda plak doldurtarak ününün daha da artmasını sağladı.

Tatum, hiçbir caz akım ya da üslubuna bağlanmadan, çok yönlülüğe ve çeşitliliğe dayanan seçmeci (eklektik) bir üslup geliştirmiştir. “Ragtime-slide” ve “trompet üslubu” adlarıyla anılan değişik caz piyanosu üsluplarını aynı parça içinde büyük bir ustalıkla kullanmıştır. Teknik yetkinliği, gösterişli ve süslü çalışma tarzıyla caz piyanosunun en ünlü virtüözlerinden biri olmuştur. Çok yönlü tarzının içerdiği teknik zorluklar nedeniyle Kanadalı piyanist Oscar Peterson dışında fazla izleyicisi olmamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Tiger Rag, 1933; Cet Happy, 1940; Flying Home, 1944; Blue Skies, 1949; I Gotta Right to Sing the Blues, 1954.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler