Kimdir

Arif Kazvinî kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Arif Kazvinî kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1882-1934) İranlı şair. Şiirlerinde milliyetçilik dü­şüncesini işleyerek yeni kuşaklar üze­rinde etkili olmuştur. Kazvin’de doğdu. Yörenin öğrenim geleneğine uyarak önce sarf ve nahv okudu, Arapça öğrendi. Hat ve musiki alanlarında çalıştı. Sesinin güzelliği nede­niyle musikide büyük ün sağladı. Bir süre Muzaffer Şah’ın sarayında kaldı. On yedi yaşlarındayken Ha­nım Bala adlı yakını olan bir kıza âşık oldu, onunla evlendi. Ailesinin karşı çıkması üzerine eşinden ayrıl­dı, bu yüzden bütün yaşamını ve şiirini etkileyen bir bunalıma sürüklendi. Gittikçe artan bu bunalım sonucu oradan oraya gezerken İran’da bilinmeyen bir yerde öldü.

Arif İran’da Meşrutiyet hareketinin öncülerindendi. Milliyetçilik yanlısıydı. Bir aralık İstanbul’a gitti. Robert Kolej’de öğretmen olan Dr. Rızazâde Şafak’la tanıştı, onun yardımlarıyla şiirlerini bir Divan’da topladı.

Arif şiirlerinde kendi duygusal yaşamını, başın­dan geçen olayları ve milliyetçiliği konu edinmiştir. Özgürlük yanlısı duygularını şiirlerinde yansıttığı için sonraları Saray’la arası açılmıştır. Güçlü bir dili, etkili bir söyleyişi, karasevdaya eğilimli bir anlatımı vardır. Bu özelliği nedeniyle İran şairleri üzerinde büyük etkisi olmuştur. Bütün şiirlerinin toplandığı Divan’ını, yaşamöyküsü ile birlikte, ölümünden iki yıl önce Rızazâde Şafak aracılığı ile Berlin’de yayım­lamıştır.

YAPITLAR:

Divan, 1932.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 8. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler