Edebi Şahsiyetler

Antonio Machado Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MACHADO Y RUIZ, Antonio (1875-1939)

İspanyol, şair. Döneminin umutla umutsuzluk arasındaki gerilimini yansıtan yapıtlar vermiştir.

26 Temmuz 1875’te Sevilla’da doğdu, 21 Şubat 1939’da Colliuse’da öldü. Babası ünlü bir halkbilimciydi. Öğrenimini Madrid’te, Institucion Libre de Ensenanza’da tamamladı. 1889’da çevirmenlik yaparak yaşamını kazandığı Paris’te O.Wilde’la ve dönemin ünlü simgeci ve parnasçı şairleriyle tanıştı. 1903’te Verlaine’in etkisi altında kalarak yazdığı ilk şiirlerinden oluşan Soledades’ı (“Yalnızlıklar”) yayımladı. 1907’de bohem yaşamını bırakıp Fransızca öğretmenliği yapmaya başladı ve Soria’ya yerleşti. Komşularından birinin çok genç yaştaki kızıyla evlendi. Bu yıllarda Campos de Castilla’yı (“Castilla Ülkesi”) yazmaya girişti. 1911 ’de Paris’te, sonraları etkisi altında kaldığı Bergson’un yazı ve konferanslarını izledi. Ertesi yıl karısının ölümü üzerine Baeza’da oturmaya başladı. 1919’da Segovia’ya yerleşti ve kardeşiyle birlikte başarılı tiyatro oyunları yazdı. 1936’da Valencia’ya geçti ve iç savaşta General Fran-co’ya karşı savaşan Cumhuriyetçiler için Hora de Espana’yı (“İspanya Zamanı”) yayımladı.1939’da annesiyle birlikte başka mülteciler arasında sınırı geçip Fransa’ya sığındığı yıl öldü.

Machado ilk şiir kitabından sonra melankolik ve hüzünlü üslubundan uzaklaşmıştır. 1912’de yazdığı Campos da Castilla’da konularını İspanya ve doğadan almış, hem kederi, hem sevinci işleyen bir üslup oluşturmuştu. La tierra de Alvargonzalez (“Alvar-gonzalez’in Toprağı”) baladında umut ve umutsuzluk arasındaki gerilimi ustaca yansıtmıştır. Campos de Castilla’nm 1919’daki ikinci baskısına eklediği şiirlerinde İspanyol halkının yaşama karşı gösterdiği kayıtsızlığı ince bir zekâyla eleştirmiştir. Bergson’dan etkilenerek yazdığı felsefi şiirleri de bu kitapta bulunmaktadır.

•    YAPITLAR (başlıca): Soledades, 1903, (“Yalnızlıklar”); Campos de Castilla, 1912,. (“Castilla Ülkesi”); Hora de Espana, 1936, (“İspanya Zamanı”); La tierra de Alvargonzalez, (“Alvargonzalez’in Toprağı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler