Edebi Şahsiyetler

Antoine de Saint-Exupery Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

SAINT-EXUPERY, Antoine de (1900-1944) Fransız, pilot ve yazar. Havacılık yaşantısından kaynaklanan yapıtlarıyla tanınmıştır.

29 Haziran 1900’de Lyon’da doğdu, 31 Temmuz 1944’te Akdeniz’de, Korsika yakınlarında öldü. Yoksul düşmüş aristokrat kökenli bir ailedendi. Fransa ve İsviçre’deki Cizvit okullarında öğrenim gördü. Kötü bir öğrenci olmasına karşılık, hızla gelişmekte olan havacılık alanına büyük ilgi duyuyordu. 1921’de başlayan askerliği sırasında uçuş eğitimi gördü ve pilot oldu. 1926’da sivil havacılık alanında çalışmaya başladı. Toulouse’daki Lotecoere Şirketi’nce Afrika’nın kuzeybatısına ve Güney Amerika’ya düzenlenen posta seferlerinde pilotluk yaptı. 1930’larda deneme pilotu olarak çalıştı ve Paris-Soir’ın muhabirliğini üstlendi.

II.Dünya Savaşı çıkınca 1939’da keşif pilotu olarak Fransız Hava Kuvvetleri’ne katıldı. Ülkesinin yenilgisinden sonra ABD’ye gitti. 1943’te yeniden Kuzey Afrika’daki birliğine katıldı. Artık yaşlı sayıldığı halde, tehlikeli keşif görevleri almayı ısrarla sürdürdü. Ertesi yıl bir keşif uçuşu sırasında, bir olasılıkla uçağının düşürülmesi sonucu Korsika yakınlarında kayboldu.

İlgili Makaleler