Kimdir

Aneurin Bevan kimdir? Hayatı ve eserleri

Aneurin Bevan kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1897-1960) İngiliz siyaset adamı. İngiliz İşçi Partisi’nin sol kanadının etkin önderlerindendir. 15 Kasım 1897’de Güney Gal Bölgesi’nde Tredegar’da doğdu. 6 Temmuz 1960’ta Buckinghamshire’ de Chesham’da, öldü. Gal’li yoksul bir maden işçisinin oğluydu. 13 yaşında madende çalışmaya başladı. İki yıl Londra’da Central Labour College’da öğrenim gördü. 1929’da Ebbw Wale’den işçi üye olarak Avam Kamarası’na katıldı. Parlamentoda iyi bir hatip olarak dikkati çekti ve kısa sürede İşçi Partisi’nin sol kanadında etkili olmaya başladı. 1934’te parlamento üyelerinden Jennie Lee ile evlen­di. II. Dünya Savaşı sırasında Churchill’in koalisyon hükümetine ve İşçi Partisi’ne yoğun eleştiriler yönelt­ti. 1939’da hükümete karşı oluşturulan cephe hareke­tine katıldığı için geçici olarak partinin meclis grubun­dan çıkarıldı.

1940-1945 arasında bağımsız sosyalist Tribüne gazetesini yönetti. 1945’te yeniden parlamentoya dönerek işçi Partisi’nin kurduğu Attlee Hükümeti’nde sağlık bakanı oldu. Konut ve parasız sağlık hizmetleri programlarını geliştirdi ve bu konuda yasalar çıkarılmasına önayak oldu. 1950’de Kore’ye müdahale eden ABD’nin desteklenmesini ve sosyali­zasyon çalışmalarının kesintiye uğramasını yoğun bir biçimde eleştirdi.

Ocak 1951’de çalışma bakanı olan Bevan, üç ay sonra sosyal harcamalarda büyük kısıntılara neden olan yeniden silahlanma programını protesto etmek amacıyla hükümetten istifa etti. Bundan sonraki yıllarda İşçi Partisi içindeki sol muhalefetin başını çekti.

1955’te parti liderliği için adaylığını koyduysa da Hugh Gaitskell karşısında kaybetti. Sosyalizasyon çalışmalarındaki aksamalara ilişkin sert eleştirileri nedeniyle aynı yıl ikinci kez partiden geçici olarak uzaklaştırıldı.

1959’da İşçi Partisi başkan yardımcılığına seçilen Bevan, o sırada muhalefette olan İşçi Partisi’nin oluşturduğu “Gölge Kabine”de de dışişleri ile ilgili görevlendirildi. Kendi yaşamını konu alan İn Place of Fear adlı bir kitap yazmıştır.

İn Place of Fear,1952, (“Korku Yerine”).

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 16. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler