Edebi Şahsiyetler

Andre Lhote Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LHOTE, Andre (1885-1962)

Fransız, ressam. Kübist resimlerinin yanı sıra kuramsal çalışmaları ve eğitimciliği ile de tanınmıştır.

5    Temmuz 1885’te Bordeaux’da doğdu, 24 Ocak 1962’de Paris’te öldü. On yıl kadar ahşap oymacı olarak çalıştı ve dekoratif heykeller yaptı. Delacroix’ nın Günce’sı ve Baudelaire’in estetik üstüne yazıları onu resme yöneltti. Ayrıca 1906 dolaylarında gördüğü zenci heykelleri ve Gauguin’in resimlerinden de etkilenmişti. 1908’de Paris’e yerleşti, 1909’da R.Dufy ve G.Apollinaire’le tanıştıktan sonra 1911’de Kübist-ler’e katıldı. 1917’den başlayarak eleştiriler ve kuramsal yazılar yazdı. 1922’de kendi özel sanat okulunu açtı ve etkinliklerini burada sürdürdü.

Lhote ilk döneminde Fovist akımdan etkilenen resimler yapmış, ancak Cezanne’a olan hayranlığı ve enerjik yapısı onu Kübizm’e yöneltmiştir. Nesnelerin ve figürlerin geometrik biçimlere uyarlanması, dış çizgiler ve renk aracılığı ile düzlemlerin net bir biçimde birleştirilmesi ve hiyerarşik bir kompozisyon anlayışı, üslubunun özellikleridir. Manzaralar, natürmortlar, ev içleri, mitolojik sahneler ve portreler gibi çok çeşitli konularda çalışmış, ama günlük nesne ve sahnelerle spor etkinliklerine özel bir ilgi duymuştur. Gerek resimlerinde, gerek kuramsal çalışmalarında benimsediği ilkeleri inançla savunmuş, bu nedenle de yapıtlarının birçoğu kuramlarını kanıtlayan uygulamalara dönüşmüştür.

Lhote’un Paris’teki okulunda, Nurullah Berk, Cemal Tollu, Zeki Faik Izer, Bedri Rahmi Eyuboğlu, Hamit Görele ve Haşan Kavruk gibi birçok Türk sanatçısı eğitim görmüştür.

•  YAPITLAR: (başlıca) Resim: Masa Çevresinde Kadınlar, 1910; Dul, 1910; Çağrı Limanı, 1912, Petit-Palais, Paris; Rugby Oyunu, 1917, Ulusal Modern Sanatlar Müzesi, Paris. Kitap: Traite du paysage, 1939, (“Peyzaj İncelemesi”); Traite de la figüre, 1950, (“Figür İncelemesi”).

•  KAYNAKLAR: P.Courthion, Andre Lhote, 1926; A.Ja-kovsky, Andre Lhote, 1947.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler