Edebi Şahsiyetler

Alessandro Algardi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALGARDI, Alessandro (1595-1654)

İtalyan heykeltıraş. Döneminin ünlü Barok heykeltıraşı Bernini’ye karşı Bologna’daki Carracci Akademisi’nin klasizmini temsil etmiştir.

Bologna’da doğdu, Roma’da öldü. Bologna’da 1586’da kurduğu akademide Domenichino, Reni ve
Quercino gibi ressamlar yetiştirmiş olan Ludovico Carracci’nin öğrencisidir. 1628’de Roma’ya gitti. Burada yine Carracci’nin bir öğrencisi olan Domenichino ile dostluk kurdu. Sanatının ilk yıllarında restorasyon işlerinde çalıştı ve Quirinale’de S. Silvestro için alçı heykeller yaptı. 1640’ta St. Lucas Akademisi yöneticiliğine seçildi. 1645’ten sonra Papa X. Innocentius ve ailesinin hizmetine girdi. X.Innocenti-us dönemi (d. 1644-1655) Bernini’nin gözden düştüğü ve Algardi’nin en başarılı olduğu yıllardır.

17. yy’ın başında Barok’a geçiş, önce resim sanatında, Bologna’da yetişmiş ama genellikle Roma’ da çalışan kimi Bologna kökenli ressamların aracılığı ile gerçekleşti. Ludovico Carracci ile kuzenleri Agos-tino ve Annibale Carracci, Toskana Manyerizmi’ni, Yüksek Rönesans’ın klasik resim ustaları Michelange-lo, Raffaello ve Corregio’dan yola çıkarak gerçekleştirdikleri metodik bir sentez yararına terkettiler.

Bologna Okulu’nun bu eklektizmi gittikçe daha fazla Barok’a özgü hâkim biçimlere bağlanır. Algardi’nin yetiştiği Carracci Akademisi’nde (Incamminati Akademisi) geleceğin sanatçılarına Michelangelo’nun gücü, Titian’m doğallığı, Corregio’nun saflığı, Raffaello’nun armonisi (uyumu), Primaticcio’nun buluşları ve Primigianino’nun zarafeti öğütleniyordu. Bu kaynakları seçmekle, Vasari ve Zuccaro’nun stilindeki başıboşluk ve ölçüsüzlüğe hesapçı bir sağduyuyla tepki gösteriyorlardı. Bu, mütevazi ve denetimli, daha eğitici ve edebi bir sanattı.

Bernini’nin ateşli deseni, gerilimi, malzeme ve renklerinin etkisine karşın Algardi, Guido Reni ve Quercino’nun Bologna resim idealine uygun daha ölçülü ve yalın bir tarzı vardır.

İlgili Makaleler