Dünya Edebiyatı

Afiş Nedir, Tarihi, Hakkında Bilgi

Dünyada Afiş

Afiş, tasarımı grafiğe dayanan bir sanat dalı ve herhangi bir bildiri ya da uyarıyı kamuoyuna iletmek amacıyla kullanılan bir iletişim aracıdır. Bildiri iletmek, kimi ürünleri tanıtmak, gösteriye çağırmak, eğitim gibi işlevleri yerine getirir. Kullanım alanına göre ticari, kültürel ve toplumsal afişler olarak gruplanabilir. Ticari afişler, sanayi, moda, reklam ve turizm alanlarında kullanılır. Kültürel afişler ise sergi, film, tiyatro gibi çeşitli kültür olaylarım duyurmak için hazırlananlardır. Toplumsal afişler, her türlü toplumsal, siyasal ve eğitsel içerikli, ayrıca kazalara karşı uyarıcı afişlerdir. Yalnızca süsleme amacıyla kullanılan çoğunlukla sanat ağırlıklı afişler, dekoratif afiş sınıflandırması içine girer.

Afiş, amacına ulaşması için bazı kurallara uygun olarak hazırlanır. Öncelikle dikkati çekici ve akılda kalıcı olmalı, izleyicide istek uyandırmak ve eyleme yöneltmelidir. Bunun için uzaktan bile etkileyebilecek bir çarpıcılıkta olmalıdır. Okunaklı, anlaşılabilir ve belirgin olması da gereklidir.

İlk Çağ’da tiyatro ve spor olaylarını duyurmak için duvarlara asılan yazılar afişin ilk biçimi sayılır. Orta Çağ’da ise afiş Kilise ve asiller tarafından yardım toplamak ya da askere çağırmak gibi dinsel ve siyasal amaçlarla kullanıldı. 18.yy’da taşbaskının (litografi) icad edilmesinden sonra tiyatro oyunlarını ve kitapları tanıtma gibi toplumsal ve kültürel amaçların yanı sıra afiş, ticaret alanında da kullanılmaya başladı. Renkli baskı tekniğinin bulunması afişi resim sanatının bir uzantısı olmaktan kurtararak sanayinin hizmetine soktu. 19.yy’m ilk yarısında Avrupa ve ABD’li sanatçıların sergiler, seyahat acenteleri, spor gösterileri için yaptıkları afişler, iyi baskılan ve başanlı renk seçimleriyle bugün bile etkileyicidir.

İlgili Makaleler