Felsefe Akımları

Kinizm Nedir, Ne Demek, Kinizm Felsefesi Hakkında Bilgi

Kinizm (Yunanca: κυνισμός), Eski Yunan felsefesinin Kinikler tarafından (Yunanca: Κυνικοί, Latince: Cynici) uygulanan bir düşünce okuludur. Kinikler için hayatın amacı, doğayla alakalı olarak erdem içinde yaşamaktır. Akıl yürütücü canlılar olarak, insanlar, zenginlik, güç, cinsiyet ve şöhret için geleneksel arzuları reddeden titiz bir eğitimle ve kendileri için doğal olan bir şekilde yaşayarak mutluluk kazanabilirler. Bunun yerine, tüm mallardan arınmış basit bir yaşam sürdüler.

Bu temaları özetleyen ilk filozof, M.Ö. 5. yüzyılın sonlarında Sokrates’in öğrencisi olan Antisthenes’ti. Ardından, Atina sokaklarında bir küvette yaşayan Diogenes izledi.  Diogenes, Kinizm’i mantıksal uç noktalarına götürdü ve arketip kinik filozofu olarak göründü. Ardından, Atina’da Kynik yoksulluk yaşayabilmesi için büyük bir servet veren Thebes Kasaları tarafından takip edildi. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun yükselişi ile kinizm yaygınlaştı ve Kynikler, imparatorluğun tüm şehirlerinde yalvarıyor ve vaaz veriyordu. Benzer yüzyıl ve retorik düşünceler erken Hristiyanlıkta ortaya çıkmasına rağmen, sonunda 5. yüzyılın sonlarında kayboldu.

19. yüzyılda, Cynic felsefesinin olumsuz yönlerine vurgu, modern anlamda kinizmle, insan motiflerinin ve eylemlerinin samimiyetine veya iyiliğine inanmamaya yönelik bir anlayış getirdi.

İlgili Makaleler