Edebi Şahsiyetler

Gordon Childe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CHILDE, Vere Gordon (1892-1957)

Avustralyalı arkeolog ve tarihçi. Arkeolojik bulguları, bağlı bulundukları toplumsal ve iktisadi koşullar içinde ele alan bir yöntem geliştirmiştir.

14 Nisan 1892’de, Avustralya’nın New-South Wales bölgesinde Sidney kentinde doğdu. 19 Ekim 1957’de aynı bölgede Mountain Victoria’da öldü. Sidney Üniversitesi’nde karşılaştırmalı dil eğitimi gördü. 1914-1917 arasında Oxford Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde Arthur Evans ve John Linton Myers’in öğrencisi olduğu sırada, arkeoloji ile Hint-Avrupa dilleri arasındaki ilişkiler üzerinde çalıştı. 1925’te bu konudaki ilk kitabı The Dawn of European Civilization’ı (“Avrupa Uygarlığının Doğuşu”) yayımladı. Aynı yıl Royal Anthropological Institute’ -un (İngiliz Krallığı Antropoloji Enstitüsü) kitaplığında çalıştı. 1926’da The Aryans’ı (“Ari Irktan Olanlar”) yayımlamasının ardından, 1927’de Edinburgh Üniversitesi’nde tarihöncesi arkeolojisi konusunda ilk Abercromby profesörü oldu ve 1946’ya değin bu görevini sürdürdü. Aynı zamanda 1928-1931 arasında Kuzey İrlanda ve İskoçya’da birçok araştırma yaptı.

Orkney Adası’ndaki bir Taş Çağı köyü olan Skara-Brap kazısını yönetti. 1934’te bir araştırma gezisi nedeniyle SSCB’ye gitti. Bundan sonraki çalışmaları bütünüyle tarihöncesi toplumlarm sosyo-ekonomik yapılarının incelenmesine yöneldi. Harvard Üniversitesi’nin üç yüzüncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen Sanatlar ve Bilimler Konferansı’nda kendisine onursal edebiyat doktorluğu, 1937’de de Pennsylvania Üniversitesi onursal bilim doktorluğu verildi. 1939’da California Üniversitesi’nde, 1940’ta da Britanya Akademisi’nde dersler verdi. 1946’dan 1956’ya değin Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğini yaptı ve aynı üniversitede tarihöncesi arkeolojisi üzerine dersler verdi. Elindistan, Irak, SSCB ve ABD’ye araştırma gezileri yaptı, konferanslar verdi. 1957’de Sidney Üniversitesi onursal edebiyat doktorluğu ile ödüllendirildi. Aynı yıl Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü yöneticiliğinden emekli olup Avustralya’ya döndü ve burada öldü.

İlgili Makaleler