Edebi Şahsiyetler

James Owen Dorsey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DORSEY, James Owen (1848-1895) ABD’li etnolog ve dilbilimci. Amerikan Kızılderilileri ile ilgili çalışmalar yapmıştır.

31 Ekim 1848’de Maryland eyaletinin Baltimore kentinde doğdu, 4 Şubat 1895’te Washington’da öldü. Virginia’daki Alexandria Protestan İlahiyat Okulu’nda eğitim gördü. 1871’de din görevlisi oldu. Bir süre Dakota bölgesindeki Pawnee’ler arasında misyoner olarak çalıştı, fakat hastalığı nedeniyle 1880’de Mary-land’e dönüp bir kilisede çalışmaya başladı. Bu dönemde Dorsey yeni kurulmuş olan Amerikan Etnoloji Bürosu adma araştırma yapmak üzere Omaha Kızılderilileri’nin bulunduğu Nebraska’ya gitti.

Dorsey yaptığı geziler sırasında çeşitli kızılderili kabilelerinin dilleri ve sosyolojik yapıları üstüne ayrıntılı bilgiler toplamıştır. Çalışmaları antropolojinin gelişmesine yönelik bilgi birikimine ve ABD’deki kızılderililerin dil ve ırk yapılarına ilişkin, kaynakların gelişmesine katkıda bulunmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Omaha sociology, 1884,(“Omaha Sosyolojisi”);Osage Traditions, 1888, (“Osage Gelenekleri”); A Study of Siouan Cults, 1894, (“Sioux Kültleri Üstüne Bir Çalışma”); Siouan Sociology, (ö.s.), 1897, (Sioux Sosyolojisi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler