Edebi Şahsiyetler

Vedat Günyol Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GÜNYOL, Vedat (1911 – 9 Temmuz 2004, İstanbul)

Türk eleştirmen, deneme yazarı ve çevirmen. Çalışmalarıyla çağdaş düşünsel gelişimlerin Türkiye’de tanınmasına katkıda bulunmuştur.

6    Mart 1911’de İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini 1934’te Saint-Benoit Fransız Lisesi’nde, yüksek öğrenimini 1937’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Paris’te iki yıl kalıp Hukuk Fakültesi’nde doktora çalışması yaptı. Bu arada 1938’de Yücel dergisine önce çeviriler, sonra eleştiri yazıları yazmaya başladı. Yurda dönüşünde 1942-1948 arasında Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Büro-su’nda, 1949-1959 arasında Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde ve İslam Ansiklopedisi yazı kurulunda görev aldı. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu’nda Fransızca okutmanlığı yaptıktan sonra, 1972’de İstanbul Erkek Lisesi Fransızca öğretmenliğinden emekli oldu. 1952’de Orhan Burian’la kurmuş oldukları Ufuklar dergisini, onun ölümünden sonra Yeni Ufuklar adıyla yirmi beş yıl süreyle çıkardı. 1962’de Can Yayınları’nı kurdu.

Yücel dergisindeki yazılarından başlayarak, önceleri Fransız edebiyatının çağdaş örneklerini Türk kültürüne tanıtmak amacındayken, daha sonraları Yeni Ufuklar dergisi çevresinde ve Sabahattin Eyuboğlu, Azra Erhat ve Halikarnas Balıkçısı ile birlikte bir Türk hümanizmi oluşturma çabalarına katıldı. Kurduğu yayınevinde yayımladığı kitaplarla çağdaş düşünsel akımların ve gelişimlerin Türkiye’ye yansımasına katkıda bulundu.

İlgili Makaleler