Edebi Şahsiyetler

Otto Dix Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DIX, Otto (1891-1969) Alman, ressam. Yeni Nesnelcilik (Neue Sahclichkeit) akımının temsil-cilerindendir.

2 Aralık 1891’de Unternhausen’de doğdu, 2 Temmuz 1969’da Singen’de öldü. 1905-1909 arasında Dresden Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda sanat eğitimi gördü, I.Dünya Savaşı’nda Hollanda, Fransa, Polonya ve Rusya cephelerinde çarpıştı. Savaştan sonra öğrenimini Dresden ve Düsseldorf akademilerinde tamamladı. 1927-1933 arasında Dresden Akademisi’nde öğretmen olarak çalıştı. 1933’te Naziler tarafında sanatı yozlaştırmakla suçlanarak görevine son verildi. Yapıtlarını sergilemesi yasaklandı, 1939’da da tutuklandı. II.Dünya Savaşı’nda Alman ordusunda savaşırken Fransa’da esir düştü. 1946’da yeniden Almanya’ya döndü. Batı Berlin, Berlin ve Dresden akademilerine onur üyesi seçildi. 1959’da Düsseldorf kentinin Cornelius nişanı ile ödüllendirildi.

Dix, başlangıçta Alman toplumunun ıkı dünya savaşı arasında içine düştüğü yoksullukları ve çelişkileri ele alan eleştirel bir üslup geliştirmiştir. Özellikle Savaş adını verdiği metal baskı dizisinde savaşın vahşetini ve çeşitli olumsuz etkilerini çarpıcı bir dille yermiştir. Aynı anlayışı daha sonra Yeni Nesnelciler’ in sergilerinde de ısrarla sürdürmüştür. Resimleriyle iletmek istediği bildiriyi daha güçlü kılmak için perspektifi ve biçimi en aşırı boyutlarına değin zorlamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Savaş, dizisi, 1914, Devlet Sanat Müzesi, Düsseldorf; Kibrit Satıcısı 1, 1920, Devlet Galerisi, Stuttgart, Annemle Babam, 1924, Aşağı Saksonya Eyalet Galerisi, Hannover; Kibrit Kutusu, 1926, Devlet Sanat Salonu, Mannheim.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler