Kimdir

Sıral Ülkü kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Sıral Ülkü kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi:  Öğrenimini Amerika’da yaparak “master” derecesi aldı. 1957-1970 arasında Gazi Eğitim Enstitüsü öğretmenliği yaptı. Daha sonra Doktora öğrenimi yaparak A.Ü. Eğitim Fakültesi öğretim üyesi oldu. Bu okulda Eğitim Psikolojisi, Ruh Sağlığı ve Rehberlik derslerini okutmuştur. Bu öğretmenlerden Şevket Türkyılmaz, Naşit Sarıca ve Sıral Ülkü 1950’li yıllarda da okulun öğretmeni bulunuyorlardı. Diğerleri 1960’tan sonra atanmıştır. Bu dönemde, bunlardan İsmet Sayın ile Cavit Binbaşıoğlu, Mehmet Âdem Solak, İnayet Gözütok ve Mehmet Ural da asis­tanlık yolu ile öğretmen olmuşlardır.

Ayrıca, Bakanlıkta görevli olup da ek ders ile öğretmen olarak ça­lışanlar da vardı: İlköğretim Genel Müdürü Osman Ülkümen. Uzman Ahmet Altuğ gibi. Bunlar da sonradan meslekî yayınlarda bu­lunmuşlardır. Osman Ülkümen’in “Aktif Öğretim”, Ahmet Altuğ’un “Genel Öğretim Metodu” adlı kitabı vardır.

Kaynak: Öğretmen Yetiştirme Açısından Türkiye’de Eğitim Bilimleri Tarihi Üzerine Bir Araştırma, Cavit BİNBAŞIOĞLU, Milli Eğitim Basımevi, 1995

İlgili Makaleler