Kimdir

ŞEKER AHMET PAŞA KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ

Türk ressamı (İstanbul 1841-ay.y. 1907). Modern Türk resim tarihinin ilk ustaları arasında yerjalan ŞekerAhmet Paşa, Tıbbiye’de resme başlayıp, başarısı nedeniyle okulun resim öğretmenliği yardımcılığına atandı. Tıbbi- ye’den ayrılıp, Harbiye’ye geçerek, Abdülaziz tarafın­dan resim öğrenimi için Paris’e gönderildi (1863), Paris Akademisi’nde Léon Jérôme ve Louis Boulanger’nin atölyelerinde çalışıp, Corot, Courbet, Daubigny gibi ünlü ressamlardan esinlenerek çalışmalarını sürdürdü.

Fransız-Alman savaşı başlayınca yurda dönüp (1871), Tıbbiye okulu resim öğretmenliğine getirildi (iyi huyu, tatlı dili ve insancıllığından dolayı “Şeker” adıyla anıl­maya başlandı). Ferikliğe (korgeneral) yükseltilip, çak­malarını evindeki atölyesinde sürdürerek, Divanyo- lu’ndaki Maarif Nezareti binasında natürmort ve man­zara resimlerini sergiledi. Fransız ressamı Gustave Co- urbet’nin belirgin etkisiyle geyik ve karaca resimleri, iri gövdeli yüzyıllık ağaçlarla süslü orman manzaraları yaptı.

Başlıca tabloları: Geyikli Peyzaj, Bursa’da Bir Or­man, Karpuzlu Natürmort, Kendi Portresi, Talim Yapan Erler, Manolya ve Meyveler.

KAYNAK: GROİLER İNTERNATİONAL ENCYCLOPEDİA, CİLT-1, 1993, DANBURY, CONNECTİCUT-İSTANBUL

İlgili Makaleler