Kimdir

Sait Faik Abasıyanık kimdir? Hayatı ve eserleri

Sait Faik Abasıyanık kimdir? Hayatı ve eserleri: Türk yazarı ve şairi (Adapazarı 1906-İstanbul 1954). Abasızoğullarından kereste tüccarı Mehmet Faik’in oğlu olan Sait Faik Abasıyanık, ilköğrenimini Adapazarı’nda tamamladı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra aile­si İstanbul’a yerleşince İstanbul Erkek Lisesi’ne veril­di. Onuncu sınıfta arkadaşlarıyla Arapça öğretmeni­ne yaptıkları bir şaka okuldan uzaklaştırılmalarına yol açtı ve lise öğrenimini Bursa’da tamamladı (1928). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne yazıldıysa da, aradığını bulamayıp ayrıldı ve babası­nın isteğiyle iktisat öğrenimi için Lozan’a gitti (1931). Orada da ancak on beş gün kalıp, Fran­sa’nın Grenoble kentine geçti ve Grenoble’da kal­dığı üç yıl süresinde öğrenimi bir yana bırakarak gönlünce yaşadı; babası tarafından geri çağrılınca da döndü (1935). Halıcıoğlu Ermeni Yetim Okulu’ndaki Türkçe öğretmenliğinden kısa süre sonra ayrı­lıp, babasının desteğiyle giriştiği fasulye tüccarlığı da iflasla sonuçlanınca, belli bir işle uğraşmadı. Haber gazetesinde bir ay süren adliye muhabirliği (1942) dışında, ölen babasının (1939) bıraktığı gelirle yaşa­yarak kendini yazarlığa adadı. Tutulduğu sirozdan kurtulamayarak öldü.

Lise yıllarında şiir ve öyküler yazmaya başlayan Sait Faik Abasıyanık, Bursa Lisesi’nde kompozisyon ödevi ola­rak yazdığı ilk öyküsü İpekli Mendil edebiyat öğ­retmeninin övgüleriyle karşılanınca, ikinci öyküsü Zemberek’ ! yazdı. Uçurtmalar adlı ilk yazısı Milli­yet gazetesinde yayınlandı (9 Ocak-1929). 1934’te Varlık dergisinde yayınlanmaya başlayan öyküleriy­le hemen dikkati çekti; ilk şiirlerinin çoğunu da bu arada yayınladı.

Öykülerinin yanı sıra şiiri ikinci bir uğraş edinen Sait Faik Abasıyanık, uzun öykü sayılabilecek iki roman ve öy­kü özelliği taşıyan elliyi aşkın röportaj da yazmış, 171 öyküsü ile 49 röportajı on üç kitapta toplanmış­tır (on Üçüncü kitabı Mahkeme Kapısı , Haber gaze­tesindeki röportajlarını kapsar). Basılmış onaltı kita­bı, ölümünden sonra önce Varlık (1965), sonra Bilgi yayınevleri tarafından sekiz kitapta toplanmış (1970), 1953’te ABD’deki Mark Twain Derneği ta­rafından, modern edebiyata hizmetlerinden ötürü onur üyeliği verilmiş, Burgazada’daki evi de müze haline getirilmiştir (1964). Öyküleri, Türkiye dışında yayınlanan birçok antolojiye alındığı gibi, 41 öykü­sünün Sabri Esat Siyavuşgil tarafından yapılan Fran­sızca çevirisi Hollanda’da basılmıştır (1962). ölü­münden sonra, anısını yaşatmak amacıyla annesi, Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı kurmuştur (1955).

Sait Faik Abasıyanık ‘ın öyküleri, konuları bakımından dört kü­mede toplanabilir: Çocukluk anıları ve Adapazarı- Bursa gözlemleri; Fransa yılları; İstanbul’un kenar semtleri ve yoksul insanlar; Adalar’da geçen günler ve balıkçılar. Bireysel duygulanımlasın, bilinçaltının, kişinin bunalımlarının ve yalnız adam psikolojisinin, kimi zaman gerçeküstücü bir anlatımla dile getirildi­ği öykülerini de ayrı bir kümede toplamak gerekir. Bu kümelendirme, öykücülüğünün evrimini de açık­lar. İlk öykülerinde gözlemci bir gerçekçilik görülür; ama bu gerçekçilik toplumcu bir tutum içermez; öznellik ağır basar. Sait Faik Abasıyanık, olaydan çok, bir duru­mun, anlık bir duygunun öykücüsüdür. Küçük insa­nın dünyasına eğilip, dramını yansıttığı sırada, insan ve doğa sevgisinin öyküye egemen olduğu görülür. Getirdiği biçim ve öz yeniliğiyle çağdaş Türk öykü­sünün doruklarından biri sayılmaktadır.

Öykü kitapları: Semaver (1936), Sarnıç (1939), Şahmerdan (1940), Lüzumsuz Adam (1948), Mahal­le Kahvesi (1950), Havada Bulut (1951), Kumpanya (1951), Havuz Başı (1951), Son Kuşlar (1952), Alemdağda Var Bir Yılan (1954), Az Şekerli (1954), Tüneldeki Çocuk (1955), Mahkeme Kapısı (1956).

Roman, şiir, deneme: Medar-ı Maişet Motoru (roman, 1944; sonradan Bir Takım İnsanlar adıyla, 1952), Havada Bulut (tornan, 1951), Kayıp Aranıyor (roman, 1953), Şimdi Sevişme Vakti (şiir, 1953), Ba­lıkçının Ölümü , Yaşasın Edebiyat (öykü, şiir, dene­me, 1977), Açıkhava 0fe//(1980).

KAYNAK: GROİLER İNTERNATİONAL ENCYCLOPEDİA, CİLT-1, 1993, DANBURY, CONNECTİCUT-İSTANBUL

İlgili Makaleler