Kimdir

Lucius Cornelius Sulla kimdir? hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Lucius Cornelius Sulla kimdir? hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Romalı devlet adamı ve asker (MÖ 138-78) Sulla’nın ölürken heykelinin üzerine “Ne bir dostum ne de bir düşmanım bana karşılığını tam olarak ödemediğim bir şey yaptı” diye ya­zılmasını istediği söylenir. Bu alaycı yorum, onun kişiliğini çok iyi yansıtır. Çünkü Sulla acı­masız, zalim, soğuk ve hesaplı bir insandı. Ay­nı zamanda zeki, güçlü ve sistemliydi.

Kral Yugurtha’ya karşı verilen savaşta, Sul­la, Marius’un yüksek rütbeli subaylarından bi­riydi. Afrikalı kralı o yakaladığı halde, aslan payını Marius almıştı. Töton kavimlerine karşı verilen savaşta da Sulla yine Marius’la birlikte görev aldı. Böylece ikisi arasında amansız bir rekabet doğdu.

Sulla, 88’de konsül seçildi. Bir yıl sonra, Marius’u Roma’dan çıkarttı. Pontus’lu Mitradates’in üzerine gönderilen ordunun kuman­danlığına getirildi. Dört yıl sonra dönüşünde, iç savaş başladığından, diktatör ilan edilen Sul­la, düşmanı ilan ettiği kişilerin bir listesini yap­tı. Bunlar arasında senatörler, eski Romalı ai­lelerin mensupları da vardı. Yaklaşık bin kişi idam edildi. Mallarına, mülklerine el kondu. Sulla, hükümet mekanizmasını da kendisi­ne göre değiştirip, halk tribününün yetkilerini kıstı. 79 yaşında diktatörlük görevinden istifa edip, sefih ve gösterişli bir hayata daldı.

Kaynak: Tarihi yaratan 1000 büyük adam, Milliyet

İlgili Makaleler