Kimdir

Fikret Adil Arıt kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Fikret Adil Arıt kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: 7 Ocak 1901’de Çengelköy’de doğmuştur. Yazılarında, kitaplarında daha çok Fikret Adil adını kullandı. Babası, askeri hekim, Operatör Mahmut Adil Bey’dir. Mahmut Adil Bey, edebiyatla ilgili bir kimseydi ve Tevfik Fikret hayranlarındandı. Bir oğlu olunca ona Fikret adını vermiştir. Babası mesleğiyle ilgili bazı çeviriler yapmıştır. Fikret Adil 1922’de profesyonel olarak Vakit gazetesinde işe başladı. Daha sonra Tanin, Akşam, Milliyet gazetelerinde ve son ikisinin Fransızca baskılarında çalıştı. Fikret Adil’in çalıştığı gündelik gazeteler, sırasıyla; Cumhuriyet, Son Posta, Politika, İkdam, Son Telgraf, Ulus, Zafer, Haber, Tan, Yeni İstanbul ve Son Havadis’tir. Yazılarını Hareket, Yeni Adam, Ağaç, Ses, Aydede, Yeditepe, Akis ve Meydan yayınladı.

Çocuk kitapları:

Küçük Fedailer (Roman 1962), Garip (Roman 1966), Transfer Ahmet, 1969).

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012

Fikret Adil kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1901-1973) Türk yazar ve gazeteci. Gazetelerde tiyatro ve resim eleştirmenliğini baş­latanlardandır. İstanbul’da doğdu. 16 yaşına kadar Galatasaray Sultanisi’nde okudu. Daha sonra, gönüllü olarak Anadolu hareketine katıldı. 1920’de yazarlığa başladı. 1923’ten sonra Tanin, Cumhuriyet, Vakit gibi gazete­lerde çalıştı. Tan gazetesinin Atina muhabirliğini yaptı. Çeşitli memurlukların yanı sıra, 1930-1936 arasında Anadolu Ajansı’nda görev aldı. Ayrıca, 1930’lar boyunca, önce Tass, sonra da Stefani ajansla­rında, II. Dünya Savaşı sırasında da ABD’nin bir kuruluşu olan Office of War Information’da çalıştı. 1949’dan başlayarak Yeni istanbul’da fıkra yazarlığı yaptı. Sanat olaylarıyla ilgili yazıları yayımlandı. Haziran 1973’te isviçre’de öldü.

Adil, 1931’de Artist, 1939’da S.ES. (Sanat, Ede­biyat, Sosyoloji) adlı dergileri yayımladı. Önce, Sanat Dostları Derneği’nin, sonra da PEN Kulüp’ün Türki­ye Kolu’nun kurucuları arasında yer aldı. Hemen tüm yazarlık yaşamına yayılmış bulunan dergi yazılarının sayısı oldukça yüksektir. Bunlar, en çok, Ağaç, S.ES Yücel ve özellikle Yeditepe dergilerinde yer aldı. Resim ve sinema etkinliklerini değerlendirdiği yazıla­rının bulunduğu bir başka dergi de, Meydan dır. Bunların yanı sıra, röportaj ve anılara dayanan öyküleriyle de tanındı. Çeşitli dönemlerde yazdığı kitaplardan başka, pek çok roman ve tiyatro eserini Türkçe’ye çevirdi.

Adil, Türkiye’deki sanat etkinliklerini yakından izlemiş, bunları değerlendirip yorumlayarak aktarma­ya çalışmıştır. Yazılarında, sanatın Türkiye’de özgün bir kimlik kazanarak gelişmesini, böylece uluslararası düzeye ulaşmasını ve seslenebilmesini gözeten bir yaklaşım vurgulanır.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 2. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler