Kimdir

Dimiter Blogoev kimdir? Hayatı

Dimiter Blogoev kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1856-1924) Bulgar düşün ve siyaset adamı. Bulgaristan Sosyal Demokrat Partisi’nin kurucusudur. 14 Haziran 1856’da Kostour bölgesindeki Zagorichane köyünde doğdu. 7 Mayıs 1924’te Sofya’da öldü. Babası İstanbul’da sütçülük, annesi Bulgaristan’ da çiftçilik yapıyordu. 14 yaşına kadar köyünde kalan ve ilköğrenimini burada tamamlayan Blogoev, daha sonra İstanbul’a, babasının yanına gitti. Ortaöğrenimini İstanbul, Edirne, Gabrova ve Stara Zagora’ Fransız daki Bulgar okullarında sürdürdü. Bu dönemde feodalizmi ulusal bağımsızlıkçı düşüncelerin etkisinde kaldı.

1878’de Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra Rusya’ya gitti. Petrograd (bugünkü Leningrad) Üniversitesinde doğa bilimleri ve hukuk eğitimi gördü.

1880’ler Rusya’sında, öğrenci gençlik ve aydınlar arasında, Narodnik (popülist), ütopik sosyalist ve Lassalcı akımlar güçlüydü. Bu canlı tartışma ortamında Blogoev, Rusya’daki ilk sosyal demokrat grubu kurdu ve 1885’te Rahochu (İşçi) adlı gazeteyi çıkardı.

Aynı yılın sonunda çarlık polisi tarafından sürülen Blogoev, Bulgaristan’a dönerek bir yandan öğretmen­lik yaptı, diğer yandan siyasi çalışmalarını sürdürdü;

Suuremennii Pokazatel (Çağdaş Gösterge) dergisini çıkarttı.

Blogoev 2 Ağustos 1891’de çeşitli sosyalist grup­ların temsilcileriyle, Buzluca Dağı’nda yapılan bir toplantıda Bulgar Sosyal Demokrat Partisi’nin kurul­masında etkin rol oynadı. 1897’de partinin teorik yayın organı Novo Vreme’nin (Yeni Zaman) editörlü­ğünü yapmaya başladı ve bu görevi 23 yıl yürüttü.

Blogoev 1902 seçimlerinde 6 sosyal demokrat arkadaşıyla birlikte milletvekili seçildi. 1913 seçimle­rinde 13, 1919 seçimlerinde 47 arkadaşıyla birlikte meclise girdi.

Blogoev parti içindeki sağ kanada karşı yalnızca sendikal mücadeleyle yetinilmemesi ve sendikaların partiler-üstü olmaması gerektiğini savunmuştur.

1900’de kurulan Bulgar Çiftçi Partisi’ne karşı da bağımsız bir siyaset izlenmesinden yana olmuştur.

Blogoev, yaşamı boyunca çok sayıda makale, tarih, iktisat ve sosyal değişim konularında da incele­meler yayımlamıştır.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansklopedisi, 17. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler