Kimdir

Çetin Altan kimdir? Hayatı ve eserleri

Çetin Altan kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1926) Türk gazeteci, romancı ve oyun ya­zarı. Özellikle günlük fıkralarıyla ta­nınmıştır. İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Galata­saray Lisesi’nde tamamladı. Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra avukatlık stajına başladıysa da, öğrencilik yıllarında atıldığı gazeteciliği ana uğraşı olarak seçti. Ulus’ta başladığı gazeteciliği daha sonra Tan, Yeni Gazete ve Milliyet’te fıkra yazarlığı yapa­rak sürdürdü. 1965-1971 arasında sürekli olarak Akşam gazetesinde fıkralar yazdı.

Fıkra yazarı olarak geniş ilgi gören Çetin Altan 1965’te Türkiye İşçi Partisi listesinden bağımsız İstanbul milletvekili seçildi. Meclisteki polemiksel konuşmaları ve kendine özgü taşlamacı üslubu olum­lu ve olumsuz tepkilere yol açtı. Millet Meclisi’nin tartışmalı oturumlarında ön planda görünen Çetin Altan hakkında dokunulmazlığının kaldırılması iste­miyle iki kez dava açıldı.

Milletvekilliğinin yanı sıra Akşam gazetesindeki fıkra yazarlığını sürdüren Çetin Altan, bir yazısından dolayı 12 Mart 1971’den sonra mahkûm oldu. 1973’te sağlık durumundaki bozulma ve özellikle gözlerinde­ki rahatsızlık yüzünden cumhurbaşkanı tarafından affedilerek serbest bırakıldı.

Edebiyata 1943-1945 yıllarında istanbul ve Yeni Adam dergilerinde yayımlanan şiirleriyle başlayan Altan, özel tiyatroların yanı sıra Şehir ve Devlet tiyatrolarınca da sahnelenen oyunlar ve 1972’den başlayarak da romanlar yazmıştır. Çetin Altan’ın oyun ve romanlarında görülen üslup ve yapı, fıkrala­rındaki rahat taşlamacılıktan farklıdır. Oyunlarında daha çok sanayileşirken modernleşemeyen Türk top­lumunun çıkmaza düşen ve dağılmaya yüz tutan ailelerini ele alırken, romanlarının konusu daha “anla­şılamayan” ilerici aydının düşünsel, duygusal ve cinsel bunalımı olmuştur. İlk romanı olan Büyük Gözaltı ile 1973’te Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanan Çetin Altan, 1978’de Bir Yumak İnsan kitabıyla da TDK deneme ödülünü aldı.

1973’ten sonra yeniden günlük fıkra yazarlığına başlayan Çetin Altan Yeni Ortam ve Politika gazete­lerinde yazmış, daha sonra Milliyet’e geçmiş ve 1982’de Güneş gazetesinde yazmaya başlamıştır. Polemikçi ve taşlamacı üslubunu bırakmayan Çetin Altan, son yıllarda günlük politikadan çok geleneksel toplumsal kurumların eleştirisine ağırlık veren fıkra­lar yazmıştır.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 5. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler