Kimdir

Boyd Henry Bode kimdir? Hayatı ve eserleri

Boyd Henry Bode kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (18731953) Amerikalı eğitimci. Deneyci ve İlerici Eğitim akımının temsilcilerindendir. Çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yapan Bode’un yetkin bir eğitimci olarak tanındığı dönem­lerde Pestalozzi, Froebel, Herbart gibi eğitimciler, klasik eğitim sisteminin geçersizliğini öne sürüyorlar­dı. Okullarda, yaşayarak öğrenme ve öğrencinin aktif katılımı eğitsel önem kazanmaktaydı. Tanınmış eği­timci Devrcy’in etkisiyle bu düşünceler dünyanın çeşitli ülkelerine ve bu arada Türkiye’ye de yansı­mıştı.

Bode, Dencyci ve îlerici Eğitim akımının temsilci­lerinin klasik eğitim yöntemlerini tamamen reddet­mekle, klasik eğitimi savunanlar kadar tutucu bir tavır içinde olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca, yaparak, yaşayarak öğrenmede her deneyimin mutlaka eğitsel bir değer taşımadığını, deneyciliğin bir nitelik sorunu olduğunu vurgulamıştır. Bu alandaki eleştirilerini Progressive Educdtion at Crossroads (“ilerici Eğitim Dönüm Noktasında”) adlı kitabında toplayan Bode, Conflıctıng Psycbologies of Learning (“Öğrenimin Çelişik Psikolojileri”) adlı kitabında da, çocuğun düşünsel gelişme evreleriyle eğitim programları ara­sında uyum bulunması ve programların, sınıfı oluştu­ran çocuklardaki bireysel öğrenim yapılarına göre esnekliğe sahip olması gerektiğini savunmuştur.

Bode’un eğitim felsefesi açısından özellik göste­ren yönü ise eğitim sistemini, toplumdaki demokratik yapının bir parçası olarak görmesidir. Bode’a göre eğer demokratik yaşam biçimi toplum için bir model ise, bu model aynen okulun örgütlenmesi ve yöneti­minde de yansımalıdır. Okulda bireysel özgürlüğü duyup yaşamayan öğrenciden, topluma eğitilmiş yurttaş olarak katıldığında, bireysel özgürlüğü ve demokrasiyi özümlemiş bir insan gibi davranması beklenemez.

Bode gibi eğitimci, düşünür ve yazarların, eleş­tirmekle beraber, savunuculuğunu da yaptığı Deneyci ve İlerici Eğitim akımı başlıca iki yönden eleştirilmiş­tir. Bunlardan biri, akımın Amerika için yeterince ulusal olmamasıdır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra özellikle Senatör McCarthy’nin sol ve demokratik düşünce ve eylemlere karşı başlattığı baskıcı politika­nın da etkisiyle, bu eğitsel akımlar frenlenmiştir. İkinci eleştiri ise, bilgi ve kültür birikimini tartışma­dan aktarmaktan ibaret olan klasik eğitim sistemine göre bu akımların öğrenciyi bilgisiz bıraktığı yö­nünde olmuştur.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansklopedisi, 18. cilt, Anadolu yayıncılık, 1984

İlgili Makaleler