Kimdir

Avgustus (Augustus) Sezar kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Avgustus (Augustus) Sezar kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: İlk Roma İmparatoru (MÖ 27-MS14) Gaius Octavius, MÖ 53 yılında Octavius’­un ve Julius Sezar’ın kızkardeşi Julia’nın kızı Atia’nın oğlu olarak dünyaya geldi. Hastalıklı bir çocukluk dönemi geçirdi. Çalışkanlığı ve ze­kâsıyla sivrildi. 45 yılında Julius, Octavius’u evlat edindi. Ayrıca onu başlıca varisi ilan etti. Büyük dev­let adamı 44 yılında öldürülünce, Octavius Yu­nanistan’daydı. Büyük amcasının vasiyetine sa­hip çıkmak için Roma’ya döndü. Mark Antuan’la birleşerek, 42 yılında Filippi savaşında Sezar’ın katillerini yenilgiye uğrattı.

Bu olaydan sonra Octavius, Antuan ve Lepidus, İkinci Triumvira’yı kurdular. Dev Ro­ma İmparatorluğu’nu aralarında bölüşüp, bir­likte yönetmeye başladılar. Bir süre sonra Le- pidus çekildi. Antuan görevlerini ihmale baş­lamıştı. Sonunda ikisi arasında savaş çıktı. Antuan’ın 31 yılında Agrippa’ya yenilgisi üzerine, Octavius Roma dünyasının tek hâkimi oldu. İmparatorluk, savaşlardan yorgun düşmüş­tü. Octavius, büyük Sezar’ın bıraktığı yerden başlayıp, ülkesinde huzur, refah ve barışı sağ­lamaya çalıştı. Kendisini “kral” ilan etmemekle beraber, bir kral gibi yönetti. Octavius daha sonra “yüce” anlamına ge­len Avgustus unvanını aldı. Bundan sonra da hep Avgustus Sezar diye bilindi.

Bunu izleyen kırk yıl içinde, Roma’ya barış egemen oldu. Ülke sınırları güçlendirildi. Tica­ret, sanayi ve güzel sanatlar gelişti. Ayrıca Ro­ma şehrinin güzelleştirilmesine ve imarına bü­yük önem verdi. Avgustus Sezar dönemi, Ro­malıların bir gurur çağı olmakla beraber, daha önce Julius Sezar olmasaydı, herhalde bu par­lak dönem de olmazdı.

Kaynak: Tarihi yaratan 1000 büyük adam, Milliyet

Octavius Caesar Augustus kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (İÖ 63-İS 14) Roma imparatoru. Roma Devleti’nde imparatorluğu kurumsallaştırmıştır. İÖ 23 Eylül 63’te Roma’nın Platinus bölgesinde doğdu, 19 Ağustos 14’te Roma’da öldü. Babası C. Octavius tanınmış bir ailedendi. Annesi Atıa da, Julius Caesar’ın kızkardeşi Julia’nın kızıydı. Dört yaşındayken babası ölünce Julius Caesar, Octavius’u evlat edinerek yetişmesini üstlendi.

Octavius, Julius Caesar İÖ 44’te öldürüldüğün­de Illirya bölgesinde Apollonia’da eğitim görüyordu. Yöneticiliğe aday olan soylu bir Romalı gencin eğitimi, bir eski Atinalı yurttaşınkinden ya da Ispartalı’nınkinden farklıydı. Bu eğitim ne salt bilim, edebiyat ve spora ne de salt askerliğe dayanıyordu. Başlıca amaç komutanlık ve yöneticiliğin öğrenilmesiydi. Bu da Apollonia gibi uzak garnizonlarda gerçekleştirilirdi.

Octavius, İtalya’ya geçince Caesar’ın varisi ola­rak güç bir durumda bulunduğunu ve tehlikeli bir görev üstlenmesi gerektiğini anladı. Henüz 18 yaşın­daydı ve devlet yönetiminde yeterli deneyimi yoktu.

Caesar’ın katilleri onu tehlikeli gördükleri gibi, Caesar’cı grubun önderi durumundaki Marcus Antonius’ un da onu etkisiz duruma getirmek istediği açıktı. Genç Octavius’un başlıca desteği ünlü hatip ve politikacı Cicero oldu. Böylece senato (patriciler) Octavius tarafına kazanıldı.

Antonius senato ile çatışmaya düşünce, Octavius derhal Caesar’ın deneyimli askerlerinden oluşan üç bin kişilik bir lejyona komutan (praefectus) oldu. Bu usul dışı bir olaydı, adeta bir darbeydi. Ayrıca Antonius’un ordusundan iki lejyonun komutanlarını elde ederek bu gücü de kendi emrine aldı. Cicero ile senatoyu Antonius’a karşı kışkırttı ve ona karşı savaş açılınca da senato lejyonlarının başına imperium pro praetore unvanı ve yetkisiyle geçti. Antonius’u Mutina’da (Modena) yendi. Senatodan tam yetkili konsüllük istedi, duraksama üzerine Roma’ya yürüdü. IO 43 Ağustosu’nda Qiuntus Pedius’la birlikte konsullüğe seçildi. O zaman Antonius’la müzakerelere girişti. Antonius ve müttefiki olan Galva Valisi Marcus Emilius Lepidus’la birlikte Bononia’da (Bologna) İÖ 43 Kasımı’nda II. triumvirlik’i (üçlü bağlaşma) kurdular. Triumvirler, senatoyu ve 2000 equitesi (süvari-şövalye sınıfı) buyrukları altına aldılar. Anto­nius ve Octavius, Makedonya’ya geçerek İÖ 42’de Marcus Iunius Brutus ve Gaius Cassius’u yendiler. Caesar’ın katilleri ya da klasik Cumhuriyetçi Parti ortadan kaldırılmıştı. Antonius, bu zaferden sonra imparatorluğun doğu bölgelerinin yönetimini yük­lendi, Octavius da Roma’ya döndü. Yeni vergiler yükleyerek hizmette kalan ve terhis ettiği askerlerine yeni gelirler sağladı. İÖ 4Q’ta Perusia’da (Perugia) Marcus Antonius’un kardeşi Lucius Antonius’un çıkardığı bir ayaklanmayı kanlı biçimde bastırdı. Antoniuslar’la çatışma başlayacaktı, ancak İÖ 40’ta Brundisium (Brindisi) anlaşmasıyla Antonius ve Oc­tavius imparatorluğu doğu ve batı diye iki yönetim ve nüfuz alanına böldüler. Afrika Lepidus’a bırakıldı. Antonius, Octavius’un kızkardeşi Octavia ile evlendi. Ertesi yıl Napoli yakınında Misenum’da triumvirler Sextus Pompeius’lada anlaştılar ve Pompeius’un Sicil­ya, Sardunya ve Korsika’daki yönetimini tanıdılar. Bundan sonra Antonius, yine doğuya döndü. Pompeius, Güney İtalya’da kalmaktan hoşnut değildi ve gözü Roma’daydı. ilk olarak Sicilya’dan Roma’ya buğday gönderimini durdurdu. Octavius, Pompeius’a karşı önce öbür triumvirlerle birlikte, sonra da tek başına karşı kovdu ve önce onu ardından da Lepidus’u yendi.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 9. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler