Kimdir

Anna Ahmatova kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Anna Ahmatova kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1889-1966) SSCB’Ii şair. “Akmeizm” akımı temsilcilerindendir. 23 Haziran 1889’da Odesa’da doğdu. Asıl adı Anna Andreyevna Gorenko olan Ahmatova bir gemi mühendisinin kızıydı. Çocukluğunu Çarskoye Selo’ da ve Pctcrsburg’da geçirdi. Kiev’de Hukuk Fakülte­sini bitirdi. Şiir yazmaya on bir yaşında başlamıştır. 1910 yılında, ünlü bir şair ve Akmeist okulunun kurucusu olan Gumilyov’la evlendi. Eşiyle İtalya, Fransa ve Almanya’yı gezdi. 1946’dan sonra yazın anlayışından ötürü baskılar ve engellerle karşılaştı; ancak ölümünden sonra, kendi ülkesinde, Rus edebi­yatının en büyük kadın şairi olarak değerlendirildi. 1964 yılında italya’da Etna Taormina Ödülü’nü kazandı. 5 Mart 1966’da Moskova’da öldü.

Ahmatova’nın şiire başladığı dönem modernist bir akım olan akmeizmle bağlantılıdır. Akmeizm, sembolist şiirin kapalılığına karşı bir akım olarak tanımlanır. İlk kitabı Veçer (“Akşam”) ve bunu izleyen yapıtları aşkla ilgili şiirleri içerir. Candan bir konuşma tonu, duygulu bir içtenlik, biçimlerin açıklı­ğı ve doğallığı Ahmatova’nın kısa, lirik şiirlerinin kendine özgü çizgileridir. Bunun yanı sıra şiirlerinde halk şarkılarının ve özellikle Puşkin’in lirik şiirleri gibi klasik Rus şiirinin etkisi sezilir.

Ahmatova, I.Dünya Savaşı yıllarında ve 1917 devrimi sırasında yurtseverlik temasını da şiirinde işler. Kişisel duygular dışına çıkarak toplumla ilgili şiirler yazdığı bu döneminde de ‘devrimci şairler’le arasında üslup farklılığı belirgindir. 1912’den 1922’ye değin birçok şiir kitabı yayımlanan şair, 1946’dan sonra şiirlerindeki erotik, gizemci ve kötümser öğeler ileri sürülerek yoğun eleştirilere konu olmuş, “Sovyet Yazarlar Birliği”yle ilişkisi kesilmiştir. II. Dünya Savaşı yıllarında şair savaş ve barış konularına yönelir.

Savaş zamanının acıları, heyecanlan şiirlerinde yansır. Anna Ahmatova bugün klasik anlamda parlak, 3 incelmiş ve yetkin bir şiirsel biçim ustası sayılmakta­dır. Şairin ayrıca Doğu Avrupa dillerinden şiir çeviri­leri ve şiir üzerine incelemeleri vardır. Ahmatova’nın şiirlerinin birçok yabancı dile çevrilmesi ülkesi dışın­da da tanınmasını sağlamıştır.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 2. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler