Kimdir

Alicia Alonso kimdir? Hayatı ve eserleri

Alicia Alonso kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1921) Kübalı balerin ve bale yönetmeni.’ Küba Ulusal Balesi’nin kurucuların­dandır. Asıl adı Alicia Ernestina de la Caridad dei Cobre Martinez Hoyo’dur. Havana’da doğdu ve ilk bale öğrenimini burada yaptı. Daha sonra New York’a giderek öğrenimini Vilzak-Schollar Bale Okulu’nda, Fedorova’nın stüdyosunda ve American Bale Oku­lu’nda sürdürdü. Bir süre Volkova’dan ders aldı. Profesyonel olarak ilk kez Broadway müzikallerinde sahneye çıktı. 1939’da American Ballet Caravan’a, 1941’de de Ballet Theatre’a katıldı. Bir süre Havana Pro-Arte Müzik Topluluğu ile çalıştı. Ancak bu sırada yaşamı boyunca gözlerini etkileyecek bir rahat­sızlık nedeniyle dansa ara verdi. 1943’te Ballet Theat­re’a döndü.

1948’de Havana’dakendi adını taşıyan bir “okul” un oluşmasına yol açan Alicia Alonso bale topluluğunu kurdu. Ayrıca American Ballet Theatre ve Balanchine Festival Balesi gibi birçok başka toplulukta da konuk sanatçı olarak rol aldı. Kardeşi A. Martinez ve o sıralar eşi olan bale yönetmeni Fernando Alonso ile birlikte Ulusal Bale Okulu’na bağlı Küba Ulusal Balesi’ni kurdular. Bu topluluk ile tüm dünyada turnelere çıktılar.

Alicia Alonso, Carlos Mcndez de Cespedes Madalyası (1947), Dance Magazine Ödülü (1958), Paris Kenti Madalyası ve Pavlova Ödülü (1966) gibi birçok ulusal ve uluslararası ödül almıştır. Birçok uluslararası organizasyonda, Varna ve Moskova Bale konkurla­rında jüri üyesi olarak yer almaktadır. “

Alicia Alonso klasik üslubun temsilcisidir. Gisel­le, Kuğu Gölü, Sylphyde gibi tam anlamıyla klasik balelerin yıldızı olmakla beraber Billy the Kid, Gala Performance ve Lilac Garden gibi çağdaş repertuarın başrollerinde de başarılı olmuştur. Tudor’un Under­tow (1945), Alberto Alanso’nun Romeo Juliet (1946), Balanchine’ın Theme and Variations (1947), de Mille’ in Fail River Legend (1948) ve Marguerite Gautier Balesi’nin Nous nous Verrons Hier Soîr’ında (1971) dansettiği baş kadın rollerini yeniden yorumlamıştır. En ünlü rolü Alberto Alanso’nun Carmen Suiti’nde canlandırdığı Carmen yorumudur.

Koreografı çalışmaları da olan Alicia Alanso’nun, Haydn’ın bir teması üzerine düzenlediği Senfonik Denemeler ve Nugue’nin özgün müziği üzerine 1951’de gerçekleştirdiği Lydia Baleleri bu alanda ortaya koyduğu en başarılı örneklerdendir.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 5. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler