Kimdir

Alaettin Aksoy kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Alaettin Aksoy kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1942) Türk ressam. Resimlerinde geleneksel tutucu görüşlere yöneltilmiş, fantas­tik öğeler ve kara mizah içeren eleşti­rel bir tavır yer alır. Trabzon’da doğdu. 1963-1968 yılları arasında IDGS Akademisi Bedri Rahmi Eyuboğlu Atölyesi’nde öğrenim gördü. 1972’de devlet bursu kazanarak gittiği Paris’te 1976’ya değin resim çalışmaları yaptı. 1977’de yurda döndükten sonra IDGS Akademisi Resim Bölümü Litografi Atölyesi’ne araştırma görev­lisi olarak girdi. 1966 yılından başlayarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de sergiler açtı. Ayrıca, Fransa ve Sovyetler Birliği’nde karma sergilere katıldı. 1976’da Yılın Genç Sanatçısı ödülünü, 1979’da 13. DYO Sergisi resim özel ödülünü ve İstanbul Sanat Bayramı Çevre Dergisi özel ödülünü, 1980’de 14. DYO Resim Sergisi 1. ödülünü, 1981’de Kültür Bakanlığı Atatürk ve Kurtuluş Savaşı konulu resim 1. ödülünü ve 15. DYO Resim Sergisi 1. ödülünü kazanmıştır.

Alaettin Aksoy 1960’ların son yıllarından başla­yarak kendine özgü bir insan figürü tiplemesine yöneldi, insan figürlerine eleştirel bir yaklaşımı olan Aksoy’un resimlerinde gerçeğe katılan yüksek dozda fantezi ve kara mizah, plastik değerlerin ön planda tutulduğu anlatımcı bir resim anlayışının oluşmasına yardımcı olur. Aksoy, 1960 kuşağından Mehmet Güleryüz, Utku Varlık, Gürkan Coşkun’la (Kornet) birlikte insan ve toplum ilişkileri, toplumdaki değer yargıları ve tabular konusunda ortak tavır alır.

Alaettin Aksoy, son yıllarda, figürlerini kapalı mekânlara değil peysaj içine yerleştirmektedir. Bu resimler atölyede yapılan bir çeşit açık hava resmi görünümündedir.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 4. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler