Kimdir

DOKTOR RÜŞTÜ BEY (KAYSERİLİ) KİMDİR?

1858 (1274)’ te yayımlanan “Nuhbetül etfal” (Çocuklara Armağan) adlı Türkçe alfabenin yazarıdır. Türkiye’de yüzyıllardır okutulan “Elifba Cüzü” rnne, Mekteb-i Şahane-i Tıbbiye mezunu doktor kaymakamı (Yarbay) Rüştü’nün hazırladığı bu eser, o zaman için, bazı yenilikler taşımaktadır.

Eskiden okutulan, “Elifba Cüzü” Arap diline göre düzenlendiğin­in. Türkçe’de olan (P,Ç,J) gibi bazı harfleri içermiyordu. O, bunların yerine, bazı işaretler koyarak, bunları düzeltti. Sonra, o sırada yine bu konuda düşünen ve uygulama yapan Mehmet Emin Efendi, Fuat Paşa ve Cevdet Efendi gibi eğitimcilerin bu konudaki görüşlerini benimsedi. Eksiklikleri olmakla birlikte, kitapta Türkçe sözcükler kullanılması; harfler üzerine birtakım işaretler koyarak, Türkçe söyleyişe imkân vermesi; kitap yazısı ile el yazısını birlikte öğretmesi önemlidir.Bu eser, Ahmet Cevdet Efendi ve Meclis-i Maarif-i Umumiye Müsteşarı Hayri Efendi gibi za­manın eğitimcilerinin takdirini kazanmıştır.

KAYNAK: CAVİT BİNBAŞIOĞLU, TÜRKİYEDE EĞİTİM BİLİMLERİ TARİHİ, M.E.B. YAYINLARI, 1995

Sayın…
Kayseri’li Dr. Mehmet Rüştü beyin hayatını anlatan hiç bir kayıt bulamadım. Sitenizde konu edilen adı geçen doktora ait Nuhbetü’l-Etfal adlı kitabın tam çevirisi tarafımdan yapılmıştır. Çeviriyi yaparken yazarın hayatını eklemeden kitabı yayınlamak zorunda kaldım. Eğer adı geçen doktorun hayatını anlatan bilgiler varsa tarafıma bildirilirse çok memun ve minnettar olacağım.Saygılarımla
Memduh OKULU

Ne yazık ki Kayseri’li Dr. Mehmet Rüştü bey ile ilgili olarak elimizdeki tek kaynak bu. İyi çalışmalar…

Beklenen Adam Cemal Kutay SY.178 sULTAN Abdülmecid tarafından OSMANLI İMTİYAZ MADALYASI veriyor.1857

İlgili Makaleler