Bir öğreti veya daha doğrusu bir hareket olarak popülizm pek çok yerde, bazan birbiriyle çelişen biçimlerde karşımıza çıkabilmektedir. Dolayısıyla, popülizm sosyal bilimler literatürünün kesinliği en az olan terimlerinden birisidir. Terimin anlam çerçevesini sınırlamaya hizmet edecek herhangi bir uluslararası popülist hareket mevcut olmadığı için, onu kullananlar geniş sayılabilecek çeşitlilikte hareket veya fenomenlere “popülist” etiketini verebilmişlerdir. Bu noktada, mevcut literatürde açık olarak gördüğümüz, bütün bu popülizm çeşitlemesini tek bir tanımla ifade etmenin pek mümkün olmayışıdır. Isaiah Berlin bu olguyu “Sinderalla karmaşası” olarak nitelendirir:
“Bununla şunu kastediyorum: Bir yerlerde kendisine uyacak bir ayağın bulunduğu bir ayakkabı mevcuttur. Aşağı yukarı uyan çok çeşitli ayak sözkonusudur, fakat aşağı-yukarı uyan bu ayaklarla tuzağa düşmememiz gerekir. Prens durmaksızın, elinde ayakkabıyla dolaşmaktadır, ve bir yerlerde, emin olabiliriz ki, katıksız popülizm denebilecek bir ‘ayak’ onu bekler durumdadır, îşte bu, popülizmin çekirdeği, özüdür.”
Bu öz arayışı bizi “halk” kavramına götürecektir. Bu, siyasi yörüngenin sağında, solunda veya ortasında görülebilen pek çok popülistin dilinde ortak bir kelimedir. Bu noktada, “halk” kelimesinin, geniş bir bakışla, üç anlamda kullanıldığına dikkat çekilebilir:
(a) “Polonya halkı” örneğinde olduğu gibi, siyasi topluluğun bütünü, yani “millet” anlamında;
(b) daha sınırlı olarak, bir tür seçkinler grubu yahut yüksek tabaka karşısında “topluluğun fazla imtiyazı bulunmayan üyeleri”ne işaret edecek anlamda;
(c) en geniş ve genel olarak, fertler toplamını ifade eden “insan kalabalığı” anlamında.
Buradan hareketle, en gevşek tanımıyla, popülist teriminin ‘halk’ı doğrudan işin içine katan herhangi bir hareketi tanımlamak için kullanıldığını belirtmek yerinde olur. Bu halk, daha ziyade yukarıdaki ikinci anlamda; basit, sıradan, fazla eğilimli olmayan halk; sade vatandaş veya kütledir; şu tabakaları daha ziyade kavrayacak çerçeveye sahiptir: İşçiler, köylü/çiftçiler, küçük müteşebbisler, tüccarlar; yanı, küçük, ürkek, yabancıya kapalı herhangi birileri.
Bu noktada bir sınıflama yoluna gitmek gerekirse; genel olarak sosyal bilimciler popülizme iki geniş ve farklı cepheden bakmışlardır:
Telif hakkı © 2023 | MH Themes tarafından WordPress teması