Perikles kimdir? hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Atinalı devlet adamı (MÖ 490-429) Eski Atina şehrine hâkim bir tepe üzerinde Parthenon adı verilen görkemli bir tapınak vardır. Akropolis adlı tepenin anıları, hep bu tapmağı inşa ettiren ve eski Yunan uygarlığının en büyük devlet adamı olarak tanınan Perikles ’le birlikte akla gelir. Bu çok sevilen, yakışıklı, nazik, gerektiği zaman sert, savaşta cesur ve zaferde cömert devlet adamı, Atina’da iktidara Halkçı Parti’nin lideri olarak MÖ 460 yıllarında geldi. O günlerde devleti yöneten birliğin üyesi olarak seçilmişti. Kısa bir sürede politik dehasını ve dürüstlüğünü kanıtladı (hiç kimse, hiçbir zaman ve koşulda Perikles’e rüşvet yediremez), iki yıl içinde de hükümetin bir numaralı adamı haline geldi. Bu durumunu da otuz yıl korudu.
Perikles’in iktidarı barışçı girişimleri ile belirginleşir. Hem de zaman zaman savaşmak zorunda kaldığı halde. Yunanlılar zaten uzun bir süredir demokratik hükümet denemeleri yapıyorlardı. Perikles demokrasinin daha da iyi çalışmasını sağladı. Yönetme konseyine seçilen üyelerin hizmet verip veremeyeceklerini anlamak için, özgeçmişleri inceleniyordu. Devlet parasına karşı tutumları gözleniyor, çalmayacakları, rüşvet almayacakları için kanaat ediniliyordu. Perikles aslında bütün insanların yüreklerinin temiz olduğuna, ancak kendilerini yönlendirmek gerektiğine inanırdı.
Perikles aynı zamânda çağının görkemli olması için Atina’yı Parthenon gibi güzel yapılarla bezemeyi de unutmamıştı. Bütün sanat dallarını destekledi Ve sayısız dostları arasında heykel yontucu Fidias, oyun yazarı Aristófanes ve Sofokles de bulunuyordu.
Düşüncelerini açıklamaları için filozofları yüreklendirdi, kendisine ters de düşse, konuşmalarını istedi. Örneğin Sokrates’in başı düşünceleri yüzünden ancak Perikles’in ölümünden sonra derde girdi.
Bu kusursuz devlet adamı MÖ 429’da Atinalıları büyük yasa boğarak vebadan öldü.
Kaynak: Tarihi yaratan 1000 büyük adam, Milliyet