Felsefe Yazıları

Zihin Felsefesi Nedir, Tanımı, Hakkında Bilgi

Zihin felsefesi zihnin doğasını inceleyen bir felsefe dalıdır. Zihin beden problemi, zihin felsefesinde bir paradigma meselesidir, ancak bilinç zorlu problemi ve belirli zihinsel durumların doğası gibi diğer konular ele alınmaktadır. İncelenen zihnin bazı yönleri arasında zihinsel olaylar, zihinsel işlevler, zihinsel özellikler, bilinçlilik, zihnin ontolojisi, düşüncenin doğası ve zihin vücut arasındaki ilişkiler yer alır.

Dualizm ve monizm zihin beden problemindeki iki merkezi düşünce okuludur, ancak bir veya diğer kategoriye düzgün şekilde sığmayan nüanslı görüşler ortaya çıkmıştır. İkiliizm, Doğu geleneğinde, Hindu felsefesinin ve Platon’un Sankhya ve Yoga okullarında bile görülmekle birlikte, Batı felsefesine girişi 17. yüzyılda René Descartes sayesinde olmuştur. Descartes gibi maddî dualistler zihnin bağımsız olarak varolan bir madde olduğunu iddia ederken, mülkiyet dualistleri zihnin beyinden çıkıp çıkarılamayan bağımsız bir grup mütalaa olduğunu, ancak bunun ayrı bir madde olmadığını savunuyor.

Monizm zihin ve bedenin ontolojik açıdan farklı varlık (bağımsız maddeler) olmadığı konumdur. Bu görüş ilk olarak Batı felsefesinde M.Ö. 5. yüzyılda Parmenides tarafından savunuldu ve daha sonra 17. yüzyıl akılcı Baruch Spinoza tarafından benimseniyordu. Fizikçiler, yalnızca fizik kuramının öngördüğü varlıkların var olduğunu ve fiziksel teori gelişmeye devam ettiği için zihinsel süreçlerin bu varlıklarla açıklanacağını iddia etmektedir. Fizikçiler zihinsel özelliklerin fiziksel özelliklere indirgenme ihtimalleri (birçoğu uyumlu ikilik biçimlerini benimsemektedir),  ve bu tür varlıkların varoluşsal durumu hakkında çeşitli pozisyonlar sürdürürler Zihinsel özellikler belirsizliğini koruyor. İdealistler zihnin varolduğu her şeyi ve dış dünyayı ya zihinsel olarak ya da zihin tarafından yaratılmış bir illüzyon olduğunu ileri sürer. Ernst Mach ve William James gibi tarafsız monistler, dünyadaki olayların, içine girdikleri ilişkilerin ağına bağlı olarak zihinsel (psikolojik) veya fiziksel olarak düşünülebileceğini ve Spinoza gibi iki yönlü monistlerin pozisyona bağlı olduğunu savunuyorlar başka, nötr bir madde olduğunu ve hem maddenin hem de zihin, bu bilinmeyen maddenin nitelikleri olduğunu belirtti. 20. ve 21. yüzyıllardaki en yaygın keşifler, fiziksellik varyasyonlarının hepsidir; bu pozisyonlar davranışçılık, tür kimlik teorisi, anormal monizm ve işlevselciliği içerir.

Çoğu modern zihin filozofu, zihnin bedenden ayrı bir şey olmadığını farklı şekillerde sürdürerek indirgeyici ya da indirgeyici olmayan bir fizikçi tutumu benimser. Bu yaklaşımlar bilimler alanında, özellikle sosyobiyoloji, bilgisayar bilimi, evrimsel psikoloji ve çeşitli sinirbilim alanlarında etkili olmuştur. İndirgeyici fizikçiler tüm zihinsel durumların ve özelliklerin sonunda fizyolojik süreçler ve devletlerin bilimsel hesaplarıyla açıklanacağını iddia ediyor. İndirgemeyen fizikçiler, zihin ayrı bir madde olmasa da zihinsel niteliklerin fiziksel özelliklere sahip olduğunu veya zihinsel açıklamalar ve açıklamalarda kullanılan şartname ve kelimelerin vazgeçilmez olduğunu ve bunların dil ve alt düzey açıklamalarına indirgenemeyeceğini iddia etmektedir fiziksel bilim. Devam etmekte olan nörobilimsel ilerleme, bu konuların bazılarını netleştirmemize yardımcı olmuştur; Ancak, çözülmekten uzaktır. Modern zihin filozofları, zihinsel durumların ve özelliklerin öznel niteliklerinin ve niyetliliğinin doğalcı olarak nasıl açıklanabileceğini sormaya devam etmektedir.

Zihin-beden sorunu

Zihin beden problemi, zihin ya da zihinsel süreçler ile bedensel yapılar ya da süreçler arasındaki ilişkinin açıklanmasına ilişkindir.  Bu alandaki filozofların temel amacı zihinsel ve zihinsel durumların / süreçlerin doğasını belirlemek ve zihinlerin beden tarafından nasıl etkilenip etkilenmediklerini ve bedenleri etkileyebileceklerini belirlemektir.

Algılanan deneyimlerimiz, dış dünyadan çeşitli duyu organlarımıza ulaşan uyaranlara bağlıdır ve bu uyaranlar zihinsel durumlarımızda değişikliklere neden olup, nihayetinde hoşa giden veya hoş olmayan bir his hissetmemize neden olur. Örneğin bir kişinin bir dilim pizza arzusu, o kişinin istediği şeyi elde etmek için o kişinin bedenini belirli bir yönde ve belirli bir yönde hareket ettirmesine neden olacaktır. O halde, soru şu ki, bilinçli deneyimler, elektrokimyasal özelliklerden başka bir şeyle donatılmamış bir gri cevher yığınından nasıl ortaya çıkabilir.

İlgili bir sorun, birinin önermesel tutumlarının (ör. Inançlar ve arzular) bireyin nöronlarının ateşlenmesine ve kaslarının kasılmasına neden olmasıdır. Bunlar, en azından René Descartes zamanından epistemologlar ve zihin filozoflarıyla yüzyüze gelen bulmacalardan bazılarını içerir.