Tarihi Şahsiyetler

Zheng He Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ÇENG-HO (1371-1435)

Çinli devlet adamı. 15.yy’da Güney Çin denizi ve Hint Okyanusu’na yapılan 7 büyük deniz seferine komuta etmiştir.

Çeng-Ho Hunan Eyaleti’nde K’un-ming’te doğdu. Moğol asıllı, Müslüman Ma San-Pao ailesindendir. Gerçek adı Ma-Mo’dur. 10 yaşlarında hadım edilerek saraya alındı ve Prens Yen’in hizmetine verildi.

15. yy’da yönetimi Moğollar’dan geri alan Ming hanedanının sarayında harem ağalığına yükseldi. Uç Mücevherli Hadım anlamına gelen lakabı Ceng’ten de anlaşıldığı gibi, Çin sarayında çok önemli bir yeri vardı. Harem ağalarının siyasi etkisinin güçlü olduğu bu dönemde, Müslüman olması nedeniyle Güney Asya krallarıyla iyi anlaşabileceği düşünüldüğünden hanedanın dış ilişkilerinde önemli rol oynadı. En önemli görevi, 1402’de yeğeni Yün-Wen’e başkaldırarak tahtı ele geçiren ve Yung-lo adını alan Prens Yen’in emriyle 100.000 lilik (1 li; 1/3 mil) bir rota boyunca, Hindistan’dan Afrika kıyılarına kadar ulaşan imparatorluk filo seferlerine kumanda etmek oldu.

Doğuda Cava ve Sumatra adalarından başlayarak, batıda Batı Afrika kıyılarına ulaşan Ceng-Ho’nun yolculukları, denizcilik tarihi açısından olağanüstü bir aşamaydı. Portekizliler’den 100 yıl önce Çinliler Hint Okyanusu’nu geçebiliyorlardı. Her sefere 50-60 gemi katılır ve bu gemiler 20.000-30.000 denizci, asker, tüccar, kâtip gibi çeşitli görevlileri taşırdı. Gemiler yelkenli ve dört katlı olup, su geçirmez bölümleri vardı. Asya’da kuşaklar boyu geliştirilen denizcilik deneyimine Moğollar’m pusula ve rota tayininde getirdikleri yeniliklerle, rüzgâr yollarını ustaca kullanan filolar Güney Çin’den yola çıkar, rotalarını nöbet hesabıyla belirlerlerdi. İpekli kumaşlar ve kımetli eşyalarla yüklü olarak yola çıkan gemilerin 2-3 yıl sonra döndükleri zaman getirdikleri zenginlikler, ilginç eşyalar ve hayvanlar halk tarafından ilgiyle karşılanırdı. Bu seferlerle Çin’e devekuşu, zebra ve zürafa bile getirildiği bilinmektedir.

İlgili Makaleler