Nedir ?

Zencefilin Faydaları, Kullanımı, Zenfecil Nedir, Hakkında Bilgi

Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından boyu bir metreye kadar uzayabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik veya yarı tropik iklimlerde yetişir.

Çeşitlki şekilde kullanımı

Baharat olarak da kullanılan zencefil, şifalı bir bitki türüdür. Dünyanın birçok mutfağında genelde kök olarak kullanılır. Güney Çin’den gelen Zencefil, önce Hindistan’a; ardından Güneydoğu Asya’ya, Batı Afrika’ya ve Karayipler’e yayılmıştır. Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş veya soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri veya bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok sahada yararı vardır.

Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var. Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı % 10’dur.

Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atici etkileri bulunuyor. Zencefil kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır. Mutfakta çorbalara, patates, sosis, çeşitli dolmalar, ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, çeşitli sebzelere, meyva salatasına, çeşitli pastalara, kurabiyelere ve keklere katılır.

Londra’da St. Bartholomew hastanesinde yapılan bir klinik çalışmada, zencefilin hastaların anesteziden uyanınca gösterdikleri bulantı ve kusma belirtilerini antiemetik ilaçlardan daha çok önlediği ortaya çıktı.

İlgili Makaleler