Kimdir

Zeki Büyüktanır kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Zeki Büyüktanır kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Şair ve yazar. 17 Şubat 1930, Gürün/Sivas doğumlu. Gürün Yassıcatepe İlkokulu (1943), Sivas öğretmen Okulu (1960) mezunu. İzmir’de ilkokul öğretmenliğini ve gazeteciliği (Yeni Asır) birlikte sürdürerek 1976’da emekli oldu. 1984 yılına kadar da İzmir Aliağa Rafinerisinde personel şefi olarak çalıştı. Bu tarihten sonra tüm zamanını ayırdığı edebiyat çalışmalarını yine İzmir’de sürdürdü.

Yazı ve şiirlerini; Cumhuriyet, Yeni Asır, Siyah Beyaz, Ege Expres gazeteleri ile Kemalizm, Dinde Reform, Dönem, Çalı, Kıyı, Berfin Bahar, Dönemeç, Minerya, Aşgana, Söylem, Şafak (Yunanistan), Bilim ve Ütopya, Çağdaş Türk Dili, Türk Dili Dergisi, Yeni Biçem, Ardıç Kuşu, Gerçek Sanat, Prometheus, Aydınca, Beşparmak vb. dergilerde yayımladı. İnsan Sevgi Anadolu adlı eseri 1997 yılında Farsçaya çevrildi. Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği, İzmir Pir Sultan Abdal Derneği üyesidir. Anadolu geçmişi ve kültürü ile çok sayıda araştırmaları yayınlandı.

Gençlerin okuyabilecekleri eserleri: Mustafa Kemal Şafağı Atatürk Şiirleri (1993), Kurtuluşa Giden Yol/Kuvayı Milliye Destanı (1994), Şeyh Bedreddin Destanı (1994), Pir Sultan Abdal Destanı (1994), , Baba İshak Destanı (2000), Ömer’in Ağıdı Destanı (T. Özdemir’le birlikte, 2003). Anadolu Ulusal Kurtuluş Destanı-Mustafa Kemal Atatürk (2003).

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012

İlgili Makaleler