Edebi Şahsiyetler

Yvor Winters Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WINTERS, Yvor (1900-1968)

ABD’li şair ve eleştirmen. Ülkesindeki modernist şiire karşı geleneksel bir anlayışm temsilcilerinden olmuştur.

Arthur Yvor Winters 17 Ekim 1900’de Chicago’ da doğdu, 25 Ocak 1968’de California Eyaleti’nde, Palo Alto’da öldü. Çocukluğu California ve Oregon’ da geçti. Ortaöğrenimini Chicago’da tamamladıktan sonra Chicago Üniversitesi’ne girdi. Colorado Üniversitesi’nde Roman dilleri üstüne yüksek lisans derecesi elde ettikten sonra 1928’de Palo Alto’daki Stanford Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu. 1966’ya değin bu üniversitedeki derslerini sürdürdü. 1960 Bollingen Şiir Ödülü’nü kazandı.

1921’de yayımlanan The Immobile Wind (“Hareketsiz Rüzgâr) adlı ilk şiir kitabı 1910’larda etkinleşen İmgeci Okul’un şiir anlayışına yakın serbest şiir denemelerinden oluşur. Ancak Winters daha sonraki yıllarda daha geleneksel, kurallı ve ölçülü bir şiir anlayışına yönelmiştir. Primitivism and Decadence: A Study of American Experimental Poetry’de (“İlkelcilik ve Yozlaşma: Amerikan Deneysel Şiiri Üstüne Bir İnceleme”) ve T.S.Eliot gibi çağdaş yazarlara karşı kaleme aldığı başka eleştiri yazılarında, İngiliz şiirinin 18.yy’ın ilk yarısından sonra bir gerileme dönemine girdiğini savunmuş, Romantizm’e olduğu kadar modernist şiir yaklaşım ve tekniklerine de karşı çıkmıştır. Farklı bir şiir anlayışı oluşturmak için Elizabeth dönemi İngiliz saray şairlerini örnek almıştır. Ona göre şiir, biçimsel ya da estetik açılar kadar ahlaksal ve düşünsel içeriğiyle de değerlendirilmelidir. İyi şiir, deneyimlerden çıkartılan doğruyu, belirsizlikten kaçman, açık ve özlü bir biçimde ortaya koymalıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: The Immobile Wind, 1921, (“Hareketsiz Rüzgâr”); Collected Poems, 1963, (“Toplu Şiirler”). Eleştiri: Primitivism and Decadence: A Study of American Experimental Poetry, 1937, (“İlkelcilik ve Yozlaşma: Amerikan Deneysel Şiiri Üstüne Bir İnceleme”); In Def ense of Reason, 1947, (“Aklın Savunusu”); The Function of Criticism, 1957, (“Eleştirinin İşlevi”); Yvor Winters on Modern Poets, 1959, (“Yvor Winters Çağdaş Şairler Üstüne”); Forms of Discovery, 1967, (“Buluş Biçimleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler